Ασφυκτικό περιβάλλον και έντονο προβληματισμό δημιουργούν οι αυξανόμενες προσφυγικές ροές (vid)

Οι συνεχώς αυξανόμενες  προσφυγικές ροές από την γείτονα,  το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ, και σε άλλες  χώρες της Ευρώπης,  η  αμφισβήτηση από την Τουρκία  των συμφωνηθέντων  από την πολιτική ηγεσία του ΝΑΤΟ  για την  παρουσία του  στο Αιγαίο  δημιουργούν  ένα  πιεστικό  περιβάλλον  για τις  επερχόμενες  εξελίξεις.   Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται την επιστροφή των προσφύγων στο έδαφός της. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Άγκυρα επιστρέφει στις γνωστές προκλήσεις της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι ο ρόλος του είναι η υποβοήθηση των ακτοφυλακών Ελλάδας-Τουρκίας και της FRONTEX και όχι η αναχαίτιση πλοίων και η σύλληψη ανθρώπων.

Δυσαρέσκεια του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση ομόφωνων αποφάσεων σε σχέση με το προσφυγικό, που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε. Αναφερόμενος στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Σήμερα ο  Αλέξης Τσίπρας  θα συναντηθεί  με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι. Με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi και αντιπροσωπεία του Οργανισμού θα συναντηθούν και  άλλα μέλη της κυβέρνησης.

O πρωθυπουργός άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν ή μετά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία την Τρίτη, ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο. Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, η οποία ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό  για το αίτημα που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες κατέφθασαν νωρίς το πρωί, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση τους  εκεί άρχισε  εν μέσω των αντιδράσεων των κατοίκων που  θεωρούν ότι ήδη η  περιοχή  έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά και οικιστικά και έχουν προαναγγείλει νέες  κινητοποιήσεις. Στο χωριό  έφτασαν  12  λεωφορεία, ενώ μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδος.


Περίπου 4.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοσκοπιανών συνόρων, ενώ τουλάχιστον 20 λεωφορεία με Αφγανούς επέστρεψαν στην Αθήνα. Όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη, θα οδηγούνται προσωρινά σε στρατόπεδο στα Διαβατά.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Συγκεκριμένα το “Αριάνδη 2” μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το “Βlue star 2” από την Κω.  Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία  από τη Λέσβο ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν  χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.

Δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες. Μετά από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

Στη Λαμία περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια  για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια  διανύοντας  μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα .

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος