Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων — Πλήττονται κυρίως οι ανεμβολίαστοι

Ο κορoνοϊός επελαύνει σε όλη τη χώρα, πάνω από 35. 000 είναι τα ενεργά κρούσματα ενώ νέο μαύρο ρεκόρ σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο. Καταγράφηκαν 6. 808 νέες μολύνσεις, 441 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

«Στην πλειοψηφία μεγάλης ηλικίας με συνυπάρχοντα νοσήματα όμως χθες πέθανε ένας 39 ετών και προχθές 27των», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρει πως: «Η ιχνηλάτηση έδειξε, αν και υπερτερούν οι κοινωνικές επαφές λόγω της διασποράς σημαντικό ρόλο η αύξηση μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους».

Tα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δοκιμάζονται, πέντε εντατικολογοι από την Αθηνά μετακινούνται στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Σε κάθε εφημερία σημειώνεται ρεκόρ εισαγωγών με τα κρεβάτια στις εντατικές ασφυκτικά γεμάτα

Ο Χρήστος Τζελέπης πρόεδρος των Εργαζόμενων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναφέρει: «Έχουμε 5 περιστατικά που περιμένουν στα χειρουργεία και περιμένουν που θα πάει σε μονάδα».

Ο Χαράλαμπος Μάνδρος Διευθυντής Κλινικών Covid του Νοσοκομείου Βόλου, επισημαίνει: «Εδώ μιλάμε για καταστάσεις πόλεμου σε όλα τα νοσοκομεία που ζορίζονται και με τις παροχές οξυγόνου σε 7-8 ασθενείς».

Ένας στους 3 ανεμβολίαστους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών θα χρειαστεί νοσηλεία και ανεβαίνει το ποσοστό στο 50% να έχει έστω και ένα υποκείμενο νόσημα. Μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός.

«Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 θα είχαμε 2», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυξάνεται η συμμετοχή στον εμβολιασμό

Τις τρεις τελευταίες μέρες κλείστηκαν πάνω από 60. 000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση. Σταθερή είναι η ροή για την αναμνηστική δόση με περίπου 30. 000 ραντεβού την ημέρα. Την Παρασκευή 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όλους τους ενηλίκους

Ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνει: «Όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φόρες λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από όσους έχουν κάνει τις δυο δόσεις και 20-25 λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Στην έξαρση κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ωστόσο τα χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμούς, που κλείνονται καθημερινά.

Θύμισε μάλιστα ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, μόλις το 33% των ενηλίκων έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα, ενώ 11 μήνες μετά εμβολιασμένο είναι το 73%.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Το αναφέρω γιατί απέναντι στο φόβο και στην εύκολη κριτική υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της λογικής, ανταποκρίνεται στην πολιτική της πειθούς και διαψεύδει τους αρνητές της αλήθειας, όσο και τους αρνητές της συστράτευσης απέναντι σε μία εθνική πρόκληση. Το μήνυμα, λοιπόν, σε αυτούς που ποντάρουν σε τεχνητούς διχασμούς παραμένει ένα: εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω και προχωράμε».

Στην πρόταση για συγκρότηση επιτροπής με επιστήμονες, κοινής αποδοχής, επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «Πώς μπορεί να πείσει κάποιος που απλά επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου»;

«Για την κυβερνητική λογική η υγεία είναι μια πολυτέλεια», σχολιάζει το ΜέΡΑ25.

Ολοένα και περισσότερες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανεβαίνουν στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κίνδυνου. Στο κόκκινο βρίσκονται πλέον Ροδόπη, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Δυτική Αττική.

Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα της χωράς. Οι τάσεις αυξητικές και το επόμενο διάστημα, ενώ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η κινητικότητα με τις παρελάσεις. Το τελευταίο 15νθημερο αυξήθηκαν κατά 60% τα νέα κρούσματα και κατά 35% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επτά στους 10 που νοσηλεύονται είναι άνω των 55 ετών. Επίσης διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας. Από αρχές Οκτωβρίου 1, 09% έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο 1, 96% και τώρα συμφωνά με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ σκαρφάλωσε στο 3, 36%

Αυξητικές είναι οι τάσεις της πανδημίας όχι μόνο στην Κεντρική & Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη νοτιά στην Πελοπόννησο την Κρήτη και αρκετά νησιά.


Η εξέλιξη της πανδημίας το τελευταίο 15ήμερο

* Νέα κρούσματα
==> αυξήθηκαν κατά 60%
* Εισαγωγές στα νοσοκομεία
==> αυξήθηκαν κατά 35%
7 στους 10 άνω των 55 ετών

* Δείκτης θετικότητας
==> διπλασιάστηκε από 1, 09% στο 1, 96%

*«Κοκκίνισαν»
– Κεντρική & Βόρεια Ελλάδα
– Πελοπόννησος
– Κρήτη & αρκετά νησιά

Αύξηση 55% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα και εφιαλτική πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

* Φόβοι για 500. 000 νεκρούς

* Η μάσκα μπορεί να σώσει σχεδόν τους μισούς

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος