Αρνείται επαναπροώθηση μεταναστών από Ελλάδα το Πακιστάν

Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ το αεροσκάφος το οποίο μεταφέρει 30 μετανάστες που απελάθηκαν από την Ελλάδα, και στους οποίους οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβασή τους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της χώρας. Ωστόσο δέχθηκαν την αποβίβαση άλλων τους οποίους θεώρησαν «νομίμως απελαθέντες».

Συγκεκριμένα, μία εβδομάδα μετά τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες του Ισλαμαμπάντ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευθέτηση του θέματος των αναγκαστικών επαναπατρισμών, οι αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να επιτρέψουν την αποβίβαση 30 μεταναστών.

«Κατόπιν εντολής του υπουργού Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών δεν επέτρεψε σε αυτούς τους παράνομα απελαθέντες και στο πλήρωμα να αποβιβασθούν από το αεροσκάφος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισλαμαμπάντ θα εφαρμόσει τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό Πακιστανών πολιτών από την Ευρώπη, λίγες ημέρες αφού ο υπουργός Εσωτερικών Νισάρ Αλί Χαν είχε δηλώσει ότι το Ισλαμαμπάντ διακόπτει την εφαρμογή της συμφωνίας σύμφωνα με την οποία χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίζονται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, περί τους 50.000 Πακιστανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο νομίμως στην Ευρώπη για δουλειά. Τον περασμένο χρόνο, περί τους 21.000 που βρίσκονταν στην Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής κρίθηκε ότι έπρεπε να επαναπατρισθούν.

Όμως το πακιστανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι 30 που έφθασαν σήμερα είναι «μη επιβεβαιωμένοι απελαθέντες». «Παρά τη διευθέτηση όλων των θεμάτων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, οι νόμοι του Πακιστάν παραβιάσθηκαν, πράγμα που δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους οι 30 δεν έγιναν δεκτοί.

Η αποστολή της ΕΕ στο Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/SHAHZAIB AKBER

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος