Αρκαλοχώρι: 5η νύχτα σε σκηνές – Αγώνας για οικίσκους και στέγαση – 1. 784 μη κατοικήσιμα σπίτια (video)

Για πέμπτο συνεχόμενο βράδυ διανυκτερεύουν σε σκηνές, 150 πληγέντες της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας καθιστά όλο και πιο δυσχερείς τις συνθήκες διαβίωσης. Σεισμική δόνηση εντάσεως 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το απόγευμα με εστιακό βάθος 10,5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 2 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου.

Τεράστιες καταστροφές από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ, στην οποία μίλησε και κάτοικος που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν οι τοίχοι σε σπίτι που κατοικήθηκε πριν από 10 ημέρες.

Οι αυτοψίες συνεχίζονται από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μίνωα – Πεδιάδας, Αρχάνων – Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γορτύνας και Χερσονήσου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, έως τώρα έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 3.172 κτίρια, εκ των οποίων 2.613 αφορούν σε κατοικίες. Από αυτές οι 1.784 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Οι προσπάθειες των Αρχών συνεχίζονται, ώστε όλοι οι πληγέντες να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους. Σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες προκειμένου να εγκατασταθούν οι πρώτοι 35 οικίσκοι, ενώ καταγράφονται οι σεισμόπληκτοι που επιθυμούν να μεταφερθούν στα 70 σπίτια που έχουν μισθωθεί από το πρόγραμμα «Εστία» στο Ηράκλειο.

«Αυτή τη στιγμή γύρω στα 56 άτομα,  ζητάνε σπίτια», δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης.

«Προσπαθούμε να μην έχουμε σκηνές, είτε με τους οικίσκους είτε με την ενημέρωση που κάνουμε στους κατοίκους. Καλό θα είναι να επιλέξουν τα σπίτια που είναι πιο ασφαλή και για τους ίδιους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι όσοι βρίσκονται σε σκηνές να μεταφερθούν άμεσα σε στεγασμένους χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη, Σταυρούλα Κατσουλάκη, Δήμητρα Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος