Αριθμός ρεκόρ τεστ – 805 τα κρούσματα σε μαθητές μέσα σε ένα 24ωρο

Mέσα σε ένα 24ωρο, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά, σύμφωνα με τα χιλιάδες τεστ που σημείωσαν αριθμό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, 805 παιδιά και εφήβοι έως 17 ετών, βρέθηκαν θετικοί, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 27% του συνόλου των ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

O υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων από τη μια μέρα στην άλλη σχετίζεται και με τον μεγάλο αριθμό self test που έγιναν με αφορμή το άνογμα των σχολείων, καθώς ελέγχθηκε το σύνολο των μαθητών του Δημοτικού και το 75% των ανεμβολίαστων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Γενικότερα, από τον Μάιο έως σήμερα, έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει.

Από 13 Αυγούστου-13 Σεπτεμβρίου: 17.817 παιδιά και έφηβοι έως 17 ετών βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

Δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος για τον εμβολιασμό των παιδιών, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς ανησυχούν για την επίδραση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων στην πορεία της πανδημίας.

Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος του παιδιάτρου να εξηγήσει στους γονείς ότι να εμβολιαστούν τα παιδιά 12-17 δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού προς την κοινωνία, ναι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά και αυτά κινδυνεύουν οπότε είναι μια πράξη προστασίας και της δικής τους δημόσιας υγείας» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Στην προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία αλλά και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία θα αυξάνεται ο αριθμός των τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος εκτός των εμβολιασμένων θα κάνουν 4 δωρεάν τεστ την εβδομάδα, 2 rapid και δύο αυτοδιαγνωστικά. Οι μαθητές που κάθονται κοντά στον συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ, ένα τεστ την ημέρα».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Real FM 97,8 καταδίκασε την απόφαση να κλείνει ένα τμήμα όταν έχουν νοσήσει περισσότεροι από τους μισούς μαθητές μιας τάξης κάνοντας λόγο για εγκληματικό το πρωτόκολλο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματάυπογράμμισε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις έξι» ότι «σήμερα, η ευθύνη της ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς πέφτει μόνο στην πλάτη των γονιών, από την ενημέρωση των παιδιών μέχρι την ατομική ευθύνη για τα self test, αλλά δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης η δημόσια υγεία. Θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο ο ΕΟΔΥ και με κινητά συνεργεία να κάνει δειγματολειπτικούς ελέγχους για να τεστάρει τα self test που δηλώνονται, να ενημερώνει τον κόσμο και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς»

Ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, μπορούν να κλείσουν από σήμερα 285.000 πολίτες με σοβαρά νοσήματα, οι οποίοι έλαβαν ενημερωτικό sms στο κινητό τους.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε με τους ανοσοκατεσταλμένους, που αφενός είναι πιο ευάλωτοι αφετέρου έχουν μικρότερη ανοσολογική απάντηση με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Φαίνεται ότι η τρίτη δόση αποτελεί πρακτικά τον πλήρη εμβολιασμό για αυτές τις ομάδες», ανέφερε σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης εμβολιαστικής δόσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προσανατολίζεται στο να γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση τρίτης δόσης και στον υπόλοιπο πληθυσμό μετά από έξι έως οκτώ μήνες από τον εμβολιασμό τους. Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς και στα άτομα άνω των 60 ετών.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 348.038 τεστ (αριθμός ρεκόρ), 2.919 νέα κρούσματα, 369 διασωληνωμένους και 31 θανάτους.

Το ιικό φορτίο μειώθηκε στην Αττική, αντίθετα αυξήθηκε κατά 60% σε Πάτρα και Ιωάννινα.

Περιστέρι: Αποπειράθηκε να δωροδοκήσει νοσηλεύτρια για πλαστό εμβολιασμό

Έναν 25χρονο αναζητά η αστυνομία για απόπειρα δωροδοκίας νοσηλεύτριας σε εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου με σκοπό να αποκτήσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο 25χρονος προσήλθε σαν να μην συμβαίνει τίποτα στο εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου για να κάνει τη 2η δόση του εμβολίου του. Παρέδωσε την ταυτότητά του, συμπλήρωσε το σχετικό έγγραφο και μπήκε στο θάλαμο για να προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

Όταν τον πλησίασε η νοσοκόμα που θα του έκανε το εμβόλιο, τότε της είπε ότι θέλει να της πει κάτι στο αυτό. Η νοσηλεύτρια έσκυψε και τότε τις ψιθύρισε ότι θέλει να της δώσει 500 ευρώ για να του κάνει εικονικά το εμβόλιο. Να καταχωρηθεί δηλαδή στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι ολοκληρώθηκε η 2η δόση, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ίσχυε.

Η νοσοκόμα ενημέρωσε τον προϊστάμενό της, ο 25χρονος κατάλαβε ότι δεν έπιασε το κόλπο του και τότε άρχισε να τρέχει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία τον αναζητά για να τον συλλάβει στο πλαίσιο του αυτοφώρου που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση μετά από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία τρεις εργαζόμενοι του νοσοκομείου προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της διοίκησης του ιδρύματος, οι τρεις εργαζόμενοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου αλλά προσκόμισαν δικό τους δείγμα.

Ερευνάται κατά πόσο το συγκεκριμένο δείγμα ελήφθη από ασθενή με κορονοιό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο όπου εργάζονται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα πιστοποιητικά νόσησης είναι πλαστά τότε προβλέπεται αναστολή εργασία και πειθαρχικός έλεγχος.

Στο μεταύ καθημερινότητα αποτελεί πλέον για τους ανεμβολίαστους το «μπλόκο» σε κάθε κλειστό χώρο εστίασης. Για τα ανεμβολίαστα παιδιά η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με rapid ή self test. Το κόστος των επαναλαμβανόμενων test οδήγησε πολλούς ανεμβολίαστους εργαζομένους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Σοφία Πατραμάνη, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Σόνια Φίλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος