Αποζημίωση αν καθυστερεί η έκδοση σύνταξης – Δεν θα ασκήσει έφεση ο ΕΦΚΑ (video)

Δικαστικό προηγούμενο δημιούργησε η απόφαση σταθμός του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για την αποζημίωση γυναίκας συνταξιούχου με το σκεπτικό ότι ο ΕΦΚΑ καθυστέρησε πολύ την έκδοση της σύνταξής της. «Ο ΕΦΚΑ δεν θα ασκήσει έφεση και λόγω της τελεσιδικίας της απόφασης 1806/2021 αυτό δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα, σε πολύ κόσμο, να πάρει αποζημιώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος.

«Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με την απόφασή του, καταδίκασε τον ΕΦΚΑ στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 4.357 ευρώ επειδή οι υπηρεσίες του καθυστερούσαν την έκδοση της σύνταξης της συγκεκριμένης ασφαλισμένης» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η δικηγόρος.

Αναλύοντας το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης η κ. Φραγκάκη εξήγησε ότι ο συγκεκριμένη γυναίκα που προσέφυγε στα δικαστήρια κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2010. Λόγω όμως της καθυστέρησης στον υπολογισμό του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισης έλαβε τη σύνταξή της μετά από τέσσερα χρόνια και πλέον, με αποτέλεσμα να χάσει τμήμα από τη σύνταξή της από τις 31.8.2010 έως τις 31.08.2012.

«Για τις διαδοχικές συντάξεις αυτή την στιγμή περιμένει ο κόσμος γύρω στα τρία χρόνια. Αυτό δεν είναι εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν υπερβαίνουμε τους έξι μήνες μπορούμε να πούμε ότι δικαιούμαστε να πάρουμε τη σχετική αποζημίωση από το κράτος γιατί υπάρχει καθυστέρηση. Μη ξεχνάμε ότι κάποιοι είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν πάρει αυτή τη σύνταξη και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τον Απρίλιο ολοκληρώθηκαν 18.531 αιτήματα συνταξιοδότησης, έναντι 7.000 που είχαν ολοκληρωθεί τον περυσινό Απρίλιο. Σίγουρα πάει η διαδικασία γρηγορότερα, πλην όμως αυτή την στιγμή υπάρχουν 132.605 συντάξεις οι οποίες εκκρεμούν πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν έχουμε τόσο μεγαλύτερη καθυστέρηση θα αργήσουν να εκδοθούν. Και όπως τόνισε η κ. Φραγκάκη, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση αλλά και η δυσκολία του κόσμου να επικοινωνήσει με τα εκάστοτε ταμεία. Η ψηφιοποίηση φαίνεται ότι θα δώσει λύσεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος