Πρόταση αποχής των δικηγόρων από τη νομική βοήθεια

Aποχή από τη νομική βοήθεια προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας η Συντονιστική Επιτροπή Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των αποζημιώσεών τους ενώ κάνουν λόγο για ολιγωρία του υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφαρμογή της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης στον κλάδο τους, αφού δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 8.5.2024, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η ψήφιση του ν. 5095/2024 και η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους αποτέλεσε μία σημαντική στιγμή για το δικηγορικό σώμα και την Ελληνική Δικαιοσύνη καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης και δημιουργούνται προϋποθέσεις επιτάχυνσης της απονομής της.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ολιγωρία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μη έκδοση μέχρι σήμερα της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης , με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής των δικηγόρων στους ειδικούς καταλόγους, το ύψος της αποζημίωσης, ο τρόπος, ο χρόνος και οι λοιποί όροι καταβολής της, οι αναγκαίες εγγυήσεις για την αδιάβλητη επιλογή των δικηγόρων και κάθε άλλη λεπτομέρεια και το καλεί να την εκδώσει άμεσα, ενόψει της εφαρμογής του νόμου από 1.6.2024.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δύο περίπου μήνες από την ψήφιση του νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποκλειστικά δική του ευθύνη, δεν έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, ενώ το δικηγορικό σώμα έχει ήδη αποστείλει εδώ και καιρό τις σχετικές προτάσεις του.

Η ολιγωρία αυτή, επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για την υλοποίηση του στόχου της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, που το Υπουργείο διακηρύττει. Οι μεταρρυθμίσεις, πέρα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, απαιτούν και τη λυσιτελή εφαρμογή τους.

2. Αναφορικά με το θέμα της εκκαθάρισης και πληρωμής αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, παρά τη σχετική νομοθέτηση του άρθρου 25 ν. 5095/2024, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος, τουναντίον έχουν σωρευτεί ήδη και οι οφειλές του πρώτου τετραμήνου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου στην εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και καλεί το ΤΑΧΔΙΚ να προβεί άμεσα στις σχετικές πληρωμές και συγκεκριμένα για το υπολειπόμενο 20% (για όσους έκαναν χρήση του άρθρου 69 ν. 5016/2023) το αργότερο μέχρι 20.5.2024 και για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις αρχές Ιουνίου 2024.

Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας να αποφασίσουν την αποχή των μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, μετά την άπρακτη πάροδο των άνω προθεσμιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος