Απολογήθηκαν οι πρώτοι δύο κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717 στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια – Ελεύθεροι με υψηλές εγγυήσεις

Σύνοψη
  • Τα δυο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 500 χιλιάδων και 600 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Απολογήθηκαν σήμερα οι πρώτοι δυο κατηγορούμενοι για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης τηλεδιοίκησης 717 του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώπιον της Ελληνίδας Ευρωπαίας Ανακρίτριας. Τα δυο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης ύψους 500 χιλιάδων και 600 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι απολογίες και άλλων κατηγορουμένων, από τους συνολικά 23. Πρόκειται για μη πολιτικά πρόσωπα, 18 από τους οποίους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και βαρύνονται κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, της ηθικής αυτουργίας στην απάτη και των ψευδών βεβαιώσεων.

Πρόκειται για 14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. 4 δημόσιους υπάλληλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και 5 νόμιμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα η μη ολοκλήρωση της υλοποίησης της σύμβασης 717 με δυο σιδηροδρομικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στη χώρα, στο Άδενδρο το 2017 και στα Τέμπη το 2023. Αναφέρεται σχετικά, μεταξυ άλλων:  

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία». 

Οι απολογίες των 23 κατηγορουμένων θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος