Αποκλειστικό ΕΡΤNews: Πάνω στα νέα υπερσύγχρονα πλοιάρια της πυροσβεστικής – Δοκιμαστικές βολές on camera

Στο ένα από δύο νεοαποκτηθέντα και υπερσύγχρονα πλοιάρια του Πυροσβεστικού Σώματος επιβιβάστηκαν ο Θοδωρής Παναγιωτίδης με το συνεργείο του ΕΡΤNews και κατέγραψαν την ετοιμότητα, τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και την εκπαίδευση του πληρώματος.

Τα δύο νέα σκάφη διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από την θάλασσα και για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Οι δυνατότητές τους μεγάλες στην αντιμετώπιση μία πιθανής καταστροφής που φαίνεται και από τις δοκιμαστικές βολές που έγιναν εν πλω, παρουσία της κάμερας του ΕΡΤNews.

Κύρια αποστολή των πλοιαρίων θα είναι η κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία και μαρίνες, ενώ επικουρικά θα συνδράμουν σε έρευνες και διασώσεις.

Από τα δύο νέα υπερσύχρονα σκάφη, το ένα έχει ενταχθεί προσωρινά στη δύναμη του Πειραιά μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στο Λαύριο και το άλλο στην Καβάλα. Kατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας.

Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο.

«Ο χειρισμός τα πάντα από εδώ πέρα, από το κόκπιτ της γέφυρας. Εδώ πέρα είναι η θέση του μηχανικού, όλα γίνονται αυτόματα. Επίσης, το χαρακτηριστικό του πλοίου είναι ότι εκτός των άλλων διαθέτει σύστημα dynamic position, το οποίο σύστημα είναι το εξής. Πατάμε το συγκεκριμένο κουμπί και κρατάει το πλοίο την θέση του ανεξαρτήτως κατάστασης θάλασσας, καιρού, ανέμου κλπ.» αναφέρει σχετικά ο Πύραρχος Ματθαίος Μανσόλας Α΄Μηχανικός Π.Σ..

«Εδώ είναι ο χώρος του μηχανοστασίου σωστά; Λοιπόν εδώ πέρα βρισκόμαστε στο Engine Room. Βλέπετε τις τρεις κύριες μηχανές που είναι για την πρόωση. Έχουμε δύο ηλεκτρομηχανές που παράγουμε το έργο μας και εδώ βλέπετε τις αντλίες πυρόσβεσης που τις έχουμε για τα τρία κανονάκια μας» επισήμανε ο ίδιος.

Η πυρόσβεση γίνεται από τρεις πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού έως και τα 80 μέτρα.

Η Πυροσβεστική διαθέτει 10 πυροσβεστικά πλοία σε έξι Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Επικράτειας, μοιρασμένα στους Λιμένες Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας και Καβάλας.

Στην αποστολή των πληρωμάτων και των σκαφών, περιλαμβάνεται και η συμβολή, στη διάσωση θυμάτων σεισμών και ατυχημάτων, την αναζήτηση εξαφανισμένων προσώπων και τη μεταφορά τραυματιών από τις αιτίες αυτές.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Θοδωρής Παναγιωτίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος