Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής στα Βίλια – Στάχτες χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια (video)

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα Βίλια, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή στη Δυτική Αττική, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Οι πύρινες φλόγες δαμάστηκαν, άφησαν όμως πίσω τους καμένα σπίτια και στάχτη πολλές χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται εντατικά ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή.

Χαράζοντας η επόμενη μέρα, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στον οικισμό Θέα. Δέκα σπίτια έχουν καεί, και το άλλοτε πανέμορφο δάσος έχει γίνει στάχτη.

Το έδαφος ακόμα καπνίζει στις αυλές των σπιτιών και οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους. Στάχτες και αποκαΐδια. Εκτιμάται ότι κάηκαν περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους, στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκονται στην καμένη περιοχή για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, και από τη δεξαμενή του οικισμού Καραούλι, ανεφοδιάζονται συνεχώς τα ελικόπτερα που επιχειρούν σε απόκρημνες χαράδρες προς το Κανδήλι Μεγάρων.

«Στηρίζουμε με παροχή 300 γευμάτων την ημέρα στην περιοχή και με είδη πρώτης ανάγκης… Σύντομα θα στείλουμε και γιατρό να δίνει συμβουλές όπου χρειάζεται» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας.

Οι περιπολίες στρατού και αστυνομίας αυξάνονται στις κορυφές βουνών και σε δάση εντός και εκτός Αττικής, για την αποτροπή πυρκαγιών.

Μόνο από την Αστυνομία έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί άλλες 723 περιπολίες, εκ των οποίων οι 168 στην Αθήνα.

Σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επέρριψε προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη σε live μετάδοση. Είναι ακριβώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη που έχει εκτοξεύσει την ανασφάλεια των πολιτών. Η ΝΔ που βγήκε με πρόγραμμα την ασφάλεια είναι ο βασικός παράγοντας ανασφάλειας των πολιτών», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Περιοδεία στην πυρόπληκτη Γορτυνία πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά.

«Αποδείχτηκε η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και επιτέλους πρέπει να αναληφθούν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», συμμετέχοντας στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, θα διαθέσει όλα τα έσοδα που θα προκύψουν από το Νομισματικό της Πρόγραμμα, από τις 23 Αυγούστου μέχρι το τέλος του Προγράμματος, στη χρηματοδότηση δράσεων που θα στοχεύουν στην επούλωση των τραυμάτων που άφησαν στη χώρα μας οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Τα νομίσματα διατίθενται τόσο μέσω του e-shop της Επιτροπής στη διεύθυνση shop.greece2021.gr, όσο και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Κούκος, Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος