Αποκαλυπτικά βίντεο – ντοκουμέντα της ΕΡΤ από τα «δρομολόγια θανάτου» στη Μεσόγειο

Αναρίθμητα είναι τα τελευταία χρόνια τα σαπιοκάραβα που στοιβάζουν εκατοντάδες μετανάστες, πουλώντας τους ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, με μοναδικό σκοπό την εξοικονόμηση τεράστιων χρηματικών ποσών που φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ ανά δρομολόγιο. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και άκρως επικίνδυνες. 

Η ΕΡΤ έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός από τα εκατοντάδες δρομολόγια θανάτου, οργανωμένο από αδίστακτους δουλεμπόρους, με αφετηρία τις ακτές της Λιβύης και προορισμό την Ιταλία.

Όπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό βίντεο, οι άνεμοι ξεπερνούν τα εφτά μποφόρ. Το σκουριασμένο αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που ναυάγησε στα διεθνή χωρικά ύδατα – ανοιχτά της Πύλου. Σοκ προκαλεί η εικόνα με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες στα αμπάρια.

Σε άλλο βίντεο ντοκουμέντο τα κύματα ταρακουνούν δεξιά και αριστερά το παλιό αλιευτικό, ενώ ένα παιδάκι που επιβαίνει σε άλλο σκάφος αποχαιρετά μαζί με τον πατέρα του τη Λιβύη και ξεκινά το ταξίδι του τρόμου για τις ιταλικές ακτές. Όλοι τους ξέρουν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες.

«Με σάπια σκαριά, χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας ναυσιπλοΐας, χωρίς σωστικά μέσα, οι αδίστακτοι δουλέμποροι θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους εκμεταλλευόμενοι την ελπίδας τους για μία καλύτερη ζωή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Παναγιώτης Τσιάνος.

Πριν το ταξίδι οι διακινητές δείχνουν βίντεο στους μετανάστες με το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν. Τους παρουσιάζουν το ταξίδι ως εύκολο και παραλείπουν να αναφέρουν τους τεράστιους κινδύνους.

Χαρακτηριστική είναι η μουσική υπόκρουση με την οποία ντύνουν το βίντεο και με την οποία επιχειρούν να σκεπάσουν όλα όσα εφιαλτικά επίκεινται μετά την έναρξη του δρομολογίου.

Η ΕΡΤ αποκαλύπτει ακόμα και βίντεο που γυρίστηκε μόλις λίγες ημέρες πριν το ναυάγιο στην Πύλου, στις 7 Ιουνίου, με έναν άντρα να ποζάρει στην κάμερα.

Τα αλιευτικά σκάφη φυλάσσονται σε διάφορα λιμάνια της Λιβύης. Στο παρελθόν τα είχαν ψαράδες, ωστόσο, μετά από δεκαετίες χρήσης παροπλίστηκαν.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος