Από την περεστρόικα στην Ουκρανία: Η Πτδ, ο πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί για τον θάνατο του Μ. Γκορμπατσόφ

Array

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε το έργο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άφησε αιχμές για το σημερινό πρόσωπο που δείχνει η Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα έγραψε στο Twitter: «Έφυγε από κοντά μας ο άνθρωπος που έμαθε στη χώρα του τι σημαίνει μεταρρύθμιση (περεστρόικα) και διαφάνεια (γκλάσνοστ). Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συνέδεσε το όνομά του με το γκρέμισμα του Τείχους και τον εκδημοκρατισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως η μετάβαση έμελλε να παραμείνει ημιτελής και η Ρωσία δείχνει σήμερα το σκληρό πρόσωπο της ανελευθερίας. Εκείνος, πάντως, προσπάθησε. Αιωνία του η μνήμη».

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, έφυγε από τη ζωή σε μία χώρα και μια ήπειρο πολύ διαφορετικές από αυτές της δικής του εποχής. Προσπάθησε να αλλάξει ένα σύστημα που είχε ξεπεράσει τα όριά του, διαλυόμενο από τις αδυναμίες του.

Ως πολιτικός, ταυτίστηκε με τους όρους «ανασυγκρότηση» και «διαφάνεια», που όμως δεν καρποφόρησαν στον τόπο του. Εξελίχθηκε, πάντως, σε πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό. Αξίες, που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στα εδάφη της παλιάς του πατρίδας. Η πίστη του σε αυτές ας μείνει η μεγαλύτερη κληρονομιά του. Εξελίχθηκε, πάντως, σε πρόσωπο με καθοριστική συμβολή στην ειρήνη, στη διεθνή συνεννόηση και στον εκδημοκρατισμό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει:

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν ότι αν αυτός ο άνθρωπος δεν είχε τον ρόλο, που είχε εκείνες τις στιγμές, μπορεί να πηγαίναμε σε μια ακραία εμφύλια σύγκρουση στη Σοβιετική Ένωση, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Οπότε πρέπει να τον μνημονεύουμε ως έναν ηγέτη, ο οποίος κατάφερε να υπάρξει σταθερότητα, μια συνεννόηση, μια ομαλή μετάβαση κατά το κατακλυσμιαίο γεγονός της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης».

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα και από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25:

«Αντίο στον Σοβιετικό ηγέτη που μας απελευθέρωσε από το Ψυχρό Πόλεμο (μέχρι που Ουάσιγκτον και Πούτιν μας βούτηξαν σε νέο), που πάσχισε να εκδημοκρατίσει τον Κεντρικό Προγραμματισμό χωρίς τους αλγόριθμους που σήμερα θεμελιώνουν τον φεουδαρχικό Κεντρικό Προγραμματισμό της Big Tech», ανέφερε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος