Την Παρασκευή εξετάζεται το αίτημα μεταφοράς του Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό – Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής του

Την Παρασκευή θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο Λαμίας το δεύτερο αίτημα που έχει κατατεθεί από τη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ και το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Θέμη Σοφό για την επαναμεταγωγή του κρατουμένου στις Φυλακές Κορυδαλλού, με το σκεπτικό ότι δεν είναι σύννομη η απόφαση για την κράτησή του στις Φυλακές Δομοκού. Νωρίτερα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα για αναβολή έκτισης της ποινής του μέχρι την αποκατάσταση της υγείας του, μετά από 56 ημέρες απεργίας πείνας.

Επί της ουσίας, ζητείται η ακύρωση της απόφασης που έχει εκδοθεί από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου για  τη μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Η νομική αυτή κίνηση στηρίζεται  στο Σωφρονιστικό Κώδικα  και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 που ορίζει ότι ο έλεγχος  της νομιμότητας για τη μεταχείριση των κρατουμένων ασκείται από το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την εκτέλεση της ποινής τους.

Ήδη, πάντως από την Πέμπτη, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών ενημέρωσε την Εισαγγελία της Λαμίας που θα εισαχθεί για εξέταση το θέμα αυτό. Η  συζήτηση την Παρασκευή στο δικαστικό συμβούλιο θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και δεν θα έχουν το δικαίωμα να είναι παρόντες οι δύο δικηγόροι που υπέβαλαν το αίτημα.

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας εξετάστηκε ως μάρτυρας ο αναπληρωτής διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας, εντατικολόγος, Χρήστος Γεωργιάδης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει «σώας τα φρένας» ωστόσο η υγεία του εγκυμονεί κινδύνους καθώς υπάρχουν επιπλοκές από την άρνηση του να λάβει τροφή επί 56 ημέρες και 10 ημέρες δίψας.

Η εισαγγελέας, Αγορή Παπακώστα, είπε στην αγόρευσή της μεταξύ άλλων ότι ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή, όταν υπάρχει σοβαρή και ειδικά χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου, κάτι που δεν ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση που η ασθένεια προκλήθηκε με τη βούλησή του. Επισήμανε επίσης ότι επειδή γνωρίζει την κατάσταση έδωσε παραγγελία για την προστασία της υγείας του κρατουμένου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δικηγόρος του, Θέμης Σοφός, ζήτησε από το δικαστήριο τη διακοπή της ποινής του καταδικασθέντα σε 11 φορές ισόβια για το διάστημα που θα κρίνει το δικαστήριο για να καταστεί πραγματική η εκτέλεση της ποινής και να αποκατασταθεί η υγεία του. Παράλληλα, επισήμανε πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο ενώ τόνισε πως με το νόμο του 2020 διατάχθηκε η επαναμεταγωγή του στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού όπως έγινε με 27 άλλους κρατούμενους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα είπε ότι “ο νόμος δεν αφορά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Προβλέπει απαγόρευση κατά περίπτωση. Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο, είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτήν την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, να γίνονται οι πορείες νομίζω ότι αυτό επιβάλλει η κοινή λογική και θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να τη στηρίζουν και αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος