Απεργία στη «σκιά» της τραγωδίας των Τεμπών: 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη – Τι διεκδικούν τα Σωματεία

Σύνοψη
  • Κεντρικό σύνθημα: «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια»
  • Επεισόδια μετά την πορεία μνήμης - Έξι συλλήψεις για μολότοφ

Με αφορή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδορμικό δυστύχημα στα Τέμπη και με κεντρικό σύνθημα, «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια» χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε Πλατεία Κλαυθμώνος και Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μαζεύτηκαν χιλιάδες νέοι για να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 θυμάτων στην άσφαλτο.

Τα σωματεία μεταξύ άλλων διεκδικούν:

*Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς στο Δημόσιο

*Επαναφορά δώρων

*Συλλογικές συμβάσεις

*Αύξηση αφορολόγητου στα 12.000€

*Αύξηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

*Μονιμοποιήσεις στους δημόσιους φορείς

«Οι μνημονιακές πολιτικές από το παρελθόν είναι αυτές που μας καταπιέζουν και σήμερα και ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τους ανθρώπους που είναι πυλώνες του κοινωνικού κράτους, τον δημόσιο τομέα που προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στην κοινωνία», τόνισε ο Χ. Κόκκινος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Απεργία στη «σκιά» της τραγωδίας των Τεμπών: 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη – Τι διεκδικούν τα Σωματεία
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το παρόν στο συλλαλητήριο της Αθήνας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Απεργία στη «σκιά» της τραγωδίας των Τεμπών: 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη – Τι διεκδικούν τα Σωματεία
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Νομίζω έχει φτάσει πλέον ο καιρός να τους δώσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, όπως ούτως ή άλλως υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρχει κάποια δικαιοσύνη και κάποια ανταμοιβή του κόπου και της ειδίκευσης που θέλουν στο δημόσιο. Πρέπει να έχουμε ένα δημόσιο που να δουλεύει για τον Έλληνα πολίτη, που να αποδίδει στον Έλληνα πολίτη. Όχι ένα υποστελεχωμένο δημόσιο, το οποίο να έχει ύπουλες δικλείδες για να μπορεί να ιδιωτικοποιείται», είπε.

Στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα έδωσε το παρόν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα. Πλήρη δικαιώματα, εργασία, πλήρη, σταθερή και αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. 10.38.56 Αγωνιζόμαστε για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγρότες», ανέφερε.

Στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις κια πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ σε αριθμούς, περισσότερα από 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη.

Επεισόδια μετά την πορεία μνήμης

Επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Απεργία στη «σκιά» της τραγωδίας των Τεμπών: 20.000 άτομα ένωσαν την φωνή τους στην Αθήνα και πάνω από 10.000 στη Θεσσαλονίκη – Τι διεκδικούν τα Σωματεία
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την αστυνομία στη πορεία τα συγκεντρωμένα άτομα ήταν πάνω από 20.000.

Συνολικά, συνελήφθησαν, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, 8 άτομα και προσήχθησαν ακόμα 15.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για την συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Προπύλαια, στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 14.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και περί ώρα 12:00 ξεκίνησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατείας Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου την 13:45 αποχώρησαν σταδιακά.

Στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος επί της οδού Σταδίου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση περίπου 4.000 ατόμων, οι οποίοι πορεύτηκαν λίγο μετά τις 12:00 μέσω της Όθωνος και έφτασαν στη Λεωφόρο Αμαλίας επί της Πλατείας Συντάγματος, όπου μέρος αυτών παρέμεινε στο σημείο, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

Ακολούθως την 13:20 στα Χαυτεία, 2.000 συγκεντρωμένα άτομα ξεκίνησαν από την οδό Σταδίου και διερχόμενοι από τη συμβολή της οδού Όθωνος με τη Λεωφόρο Αμαλίας την 14:05, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους αποσπάστηκε και ενσωματώθηκε στον κύριο όγκο των ατόμων που είχαν παραμείνει από την πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος και φέροντας μολότοφ και άλλα αντικείμενα, εξαπέλυσαν επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις έμπροσθεν του Μνημείου του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και τα εν λόγω άτομα διασκορπίστηκαν προς την Ομόνοια, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, τις οποίες απέτρεψαν οι διμοιρίες δρώντας άμεσα με τακτικές κινήσεις.

Μέχρι στιγμής από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, συνελήφθησαν 8 άτομα και προσήχθησαν ακόμα 15.

Τέσσερις εκ των ανωτέρω συλληφθέντων, συνελήφθησαν στην οδό Σίνα καθώς όταν κλήθηκαν για έλεγχο από Ομάδα ΔΡΑΣΗ πριν από την έναρξη της πορείας, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά ακινητοποιήθηκαν και στα σακίδια που έφεραν, εντοπίστηκαν 7 μολότοφ, μεταξύ των οποίων και εκρηκτικές, καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους (κουκούλες full face και γάντια).

Επιπλέον, 2 εκ των συλληφθέντων, ακινητοποιήθηκαν από Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής πλησίον της Πλατείας Κάνιγγος κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν μετά από επιθέσεις που εκδήλωσαν προς τις διμοιρίες.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Πετροπόλεμος και προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη με τασυγκεντρωμένα άτομα να φτάνουν τους 10.000. Άτομα που συμμετείχαν στις πορείες, τη στιγμή που έφθασαν έξω από τον ΟΣΕ πέταξαν πέτρες και μολότοφ με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών. Ακολούθησε «κυνηγητό» μέσα στην πόλη, ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσαγωγές.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τα άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατευθύνθηκε προς την Εγνατία όπου στο ύψος της Αριστοτέλους συνεχίστηκαν τα επεισόδια με πέτρες και χρήση χημικών και η άλλη κατευθύνθηκε προς τα πανεπιστήμια. Στην Καμάρα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

Επεισόδια καταγράφηκαν και έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και έξω από το ΑΠΘ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος