Απεργία μεταλλεργατών για το εργατικό δυστύχημα στη Χαλκίδα – Συγκέντρωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Σύνοψη
  • Θύμα 42χρονος εργολαβικός εργαζόμενος. Συνελήφθη ο υπεύθυνος του συνεργείου.

Με 24ωρη απεργία σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και μηχανοκίνητη πορεία, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, διεκδικούν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα του Σαββάτου 30 Μαρτίου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με θύμα 42χρονο εργαζόμενο.

Σε ανακοίνωση συμπαράστασης της ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού) αναφέρεται μεταξύ άλλων «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για δουλειά με δικαιώματα, για την προστασία της ζωής μας. Για να γυρίζουμε ασφαλείς στα σπίτια μας».

Από την πλευρά της η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) τονίζει «Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα.
Τα Ναυπηγεία και οι επισκευαστικές ζώνες κατέχουν το τραγικό ρεκόρ της πρωτιάς σε αυτό το ανελέητο και διαρκή έγκλημα».

Στη Χαλκίδα

Το εργατικό κέντρο Ευβοίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όχι άλλο αίμα εργατών. Εργοδοτικό έγκλημα στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας

Το Σάββατο 30 Μάρτη ακόμα ένας συνάδελφος πήγε για μεροκάματο και δε γύρισε στην οικογένειά του.

Ο Κώστας, καταπλακώθηκε από καταπέλτη πλοίου την ώρα που εκτελούσε εργασίες συγκόλλησης. Το πλοίο, ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, βρισκόταν στα Ναυπηγεία Χαλκίδας σε νοικιασμένο για τις εργασίες χώρο και ο Κώστας δούλευε σε αυτό με το εργολαβικό συνεργείο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του νεκρού συνάδελφου. Θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν.

Το Εργατικό Κέντρο που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας, είχε επισημάνει ήδη εδώ και ενάμιση μήνα την ανάγκη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ασφαλείας και υγείας όλων των εργαζομένων. Αφορμή ήταν τότε άλλο ατύχημα κατά το οποίο από τύχη σώθηκε ο συνάδελφος όταν υποχώρησε γέφυρα στην οποία βρισκόταν.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο ότι μια σειρά μέτρα ασφάλειας θεωρούνται «κόστος» και στην έλλειψή τους θυσιάζονται ζωές συναδέλφων, άλλοι τραυματίζονται, σακατεύονται.

Για την εργοδοσία σημασία έχει «να βγαίνει η δουλειά», να βγαίνει με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν αυτό είναι το σακάτεμα, ακόμα και η ζωή των εργαζομένων. Για αυτό και οι ατελείωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η δουλειά «ήλιο με ήλιο», οι εγκληματικές εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Φτάνει! Ως Εδώ!

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ως κανονικότητα αυτή η κατάσταση! Δεν θα επιτρέψουμε το νέο αυτό έγκλημα να συγκαλυφθεί! Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους, από τον εργολάβο μέχρι την πλοιοκτήτρια εταιρεία για λογαριασμό της οποίας γίνονταν οι εργασίες, μέχρι τα Ναυπηγεία Χαλκίδας στις εγκαταστάσεις του οποίου εκτελούνταν οι εργασίες συντήρησης.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, σε όποιο εργοδότη κι αν δουλεύουν, πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους. Δεν ανεχόμαστε να πηγαίνουμε για δουλειά με το φόβο μήπως επιστρέψουμε σπίτια μας σακατεμένοι ή μήπως δεν γυρίσουμε και καθόλου.

Απαιτούμε:

– Να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

– Να αποζημιωθεί άμεσα η οικογένεια του συναδέλφου.

– Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας, ασφαλείας και υγείας στο χώρο των Ναυπηγείων Χαλκίδας για όλους τους εργαζόμενους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος