Απεργία ΑΔΕΔΥ: Αναστάτωση και πολιτική αντιπαράθεση λόγω Πανελλαδικών

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Πρωτοδικείο της Αθήνας τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ, που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές, στην απεργία της Τετάρτης  ενώ ως τις 10 το πρωί και για εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η ΑΔΕΔΥ είχε αποφασίσει νωρίτερα την εξαίρεση των καθηγητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την απεργία ενώ η Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει αγωγή, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η προγραμματισμένη απεργία προκάλεσε αντιπαραθέσεις αλλά και αγωνία υποψηφίων και γονιών. Η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατεπείγουσα αγωγή για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών. Ζήτησε να εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που παίρνουν μέρος στη διαδικασία αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις πρωινές ώρες.

«Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους υποψηφίους μας από κάθε αναστάτωση, τη στιγμή που κορυφώνεται η προσπάθειά τους στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, και να θωρακίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων» τονίζει το υπ. Παιδείας.

Αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ απηύθυνε και η ΟΛΜΕ.

«Εμείς οι εκπαιδευτικοί φροντίσαμε πολύ πριν την αντιδημοκρατική αγωγή της υπουργού να πάρουμε την απόφαση για απρόσκοπτη πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων».

Τελικά, για να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι πανελλαδικές η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Και η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο επέδωσαν στην πρόεδρο αποφάσεις και δελτία τύπου των σωματείων με τα οποία μεταθέτουν την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα παιδιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις» δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μελισσάρης.

Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν ως τις 10 το πρωί. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 13.00 ως τις 17.00. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 στα τρένα.

«Το δικαίωμα στην απεργία προφανώς είναι σεβαστό. Εξίσου σεβαστό είναι όμως και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται, πολλώ δε μάλλον των χιλιάδων μαθητών και υποψηφίων που πρέπει να προστατευθούν από οποιαδήποτε παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε: «Στριμωγμένη η κυβέρνηση από την πολιτική της, δίνει μάχες με αόρατους εχθρούς. Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά μιας ανύπαρκτης απεργίας της ΟΛΜΕ, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς».

«Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις, τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τον αγώνα τους» τονίζει το ΚΚΕ.

Οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων θα εξεταστούν αύριο σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο 

Λίγο πριν την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου οξύνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης με αντιπολίτευση και συνδικάτα.

«Εμείς προχωράμε στο δρόμο της Ευρώπης και εσείς να πάρετε τις γαλέρες και να ταξιδέψετε στον μεσαίωνα» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Παραλύει αύριο το Δημόσιο από την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Καλεί σε συγκέντρωση το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος (11) ενώ μαζί με τη ΓΣΕΕ στηρίζει και το συλλαλητήριο, το απόγευμα (στις 6) στο Σύνταγμα, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που προκήρυξε 24ωρη απεργία.

Πυρά προς την κυβέρνηση για το εργασιακό από τον Αλέξη Τσίπρα. Συνάντησε πρώην εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή ενώ στη συνέχεια καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις τους.

«Αυτές τις μέρες συζητιέται έναν εργασιακό πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις των εργαζομένων αυξάνει το χρόνο εργασίας και μειώνει τις αμοιβές…..βλέπω ότι έχουμε απολύσεις και στον δημόσιο τομέα και μάλιστα εκδικητικές απολύσεις».

«Ο νόμος σας προσβάλλει την αξιοπρέπεια και την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε εργαζόμενου» υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αλλά και στα συλλαλητήρια, πρωί και απόγευμα (10.30 και 5) στο Σύνταγμα.

«Αν έχετε πρόθεση να προβοκάρετε τις απεργίες να ξέρετε ότι δεν είμαστε χτεσινοί» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα το χαρακτηρίσω ένα δολοφονικό νομοσχέδιο» είπε ο βουλευτής Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης τόνισε: «Κανένας εργασιακός νόμος δεν θα προστατέψει την εργασία αν δεν συνοδεύεται από κούρεμα χρεών».

Το Υπουργείο Εργασίας πάντως με νέο βίντεό του προβάλλει τις αλλαγές που έρχονται σε συνδικαλιστικό νόμο και απεργίες όπως: Προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) για απεργίες σε κλάδους κοινής ωφέλειας και απαγόρευση επαναπροκήρυξης παράνομης απεργίας.

«Σε αντίθεση με τα εργατοπατερικά κόμματα της Αριστεράς, εμείς πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους. Κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα!» λέει σε αναρτήσεις του σε Facebook και Twitter ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στάση εργασίας από τις 11.15 έως την λήξη του ωραρίου θα κάνουν αύριο οι Τραπεζουπάλληλοι ενώ τα ΜΜΕ θα σιγήσουν 14:00 με 18:00.

Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ναυτεργατών οι οποίοι θα συγκεντρωθούν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κατερίνα Γράβου

Σχετικό Άρθρο: Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΠΝΟ — Σε περιφρούρησή της καλεί η ομοσπονδία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος