Προς το τέλος μάσκας σε εξωτ. χώρους: Εισήγηση και για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας – Ανακοινώσεις στις 18:00

Αντίστροφη μέτρηση για απαλλαγή από τη μάσκα, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, έχει αρχίσει. Σχετικά με το  πότε θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων παραπέμπει στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, που θα γίνουν το απόγευμα στις 18:00.

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες, στις εξής εισηγήσεις:

  • Μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός
  •  Κατάργηση των self test για εμβολιασμένους εργαζόμενους
  • Στην εστίαση, θα επιτρέπονται πλέον μέχρι και δέκα άτομα ανά τραπέζι
  • Το όριο στις δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα
  • Στις οργανωμένες παραλίες θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας

Οι ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν αύριο αλλά τελικά θα γίνουν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στις 18:00, για την πορεία της πανδημίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη  Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ για το ζήτημα της μάσκας, διευκρίνισε ότι για την εφαρμογή της απόφασης «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής». Ωστόσο, κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει προσεκτικός. «Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν», συμπλήρωσε.

Στους λόγους που ενισχύουν την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους κυριαρχούν η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το υψηλό και ανοδικό ποσοστό εμβολιασμού που μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεπεράσει το 50% και τέλη Αυγούστου να φθάσει το 70%.

Η κατάργηση της μάσκας υπό προϋποθέσεις, αναμένεται να ισχύσει τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους, καθώς δεν μπορεί να επιτηρηθεί το μέτρο μόνο για τους εμβολιασμένους.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ποσοστό 43% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση. Και 31% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Εφικτός ο στόχος του 70% μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε στη σημερινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος