Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των 8 σορών από την περιοχή που συνετρίβη το Antonov - Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά τους στο Γ.N. Κομοτηνής

Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των 8 σορών από την περιοχή που συνετρίβη το Antonov. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά τους στο Γ.N. Κομοτηνής. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο που έπεσε το Αdonov, έξω από την Καβάλα, σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε ειδική ομάδα του στρατού.  Από την ώρα που θα ανασυρθούν οι σοροί θα πιάσουν δουλειά οι πυροτεχνουργοί, ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Μανής. Ακόμα έγινε γνωστό ότι έχουν σταλεί δείγματα από το έδαφος, τη χλωρίδα και το αρδευτικό νερό στο χημείο του κράτους.

Πυροσβεστικές δυνάμεις, νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των σορών του 8μελους πληρώματος του αεροσκάφους Adonov, με τους 11,5 τόνους πυρομαχικών, στο σημείο της συντριβής, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Πρώτο μέλημα των αρχών ήταν να ανοίξει ο Στρατός ασφαλή διάδρομο, με την εξέταση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της συντριβής.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: «σύμφωνα με τις μετρήσεις στον χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Αυτή την στιγμή συμμετέχει ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη σορός που εντόπισε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – drone – ήταν άθικτή, καθώς εκτιμάται πως κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εκτοξεύτηκε και πετάχτηκε μακριά.

Κάθε σορός ή μέλη αυτών που εντοπίζονται και απομακρύνονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο απολύμανσης.

«Θα παραληφθούν οι σοροί ώστε να μεταφερθούν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει άμεσα, από ένα γραφείο τελετών που υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσουν οι πυροτεχνουργοί τον έλεγχο περιμετρικά για τα πυρομαχικά.

Οι εικόνες από το drone στο σημείο της συντριβής σοκάρουν με τα συντρίμμια να είναι διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση.

Μετά την πτώση, στις 11 παρά δέκα το βράδυ, η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Στις 02.45, ενεργοποιήθηκε το 112 και εστάλη μήνυμα στους κατοίκους με οδηγίες προφύλαξης από τον καπνό που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή.

Η Αστυνομία δημιούργησε έναν κλοιό γύρω από τον χώρο της συντριβής, περιορίζοντας την προσέγγιση του, ενώ ακολούθησε η απόφαση του Δημάρχου για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Να ερευνηθούν όλες τις πτυχές της πτήσης και του φορτίου του μοιραίου Antonov ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές και η κυβέρνηση θα πράξουν κάθε τι δυνατό για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ενημέρωση και απαντήσεις για το φορτίο του αεροσκάφους ζητούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

To φορτίο και το πρόσφατο ιστορικό του αεροσκάφους

Tο αεροσκάφος μετέφερε 11.5 τόνους πυρομαχικά από την Σερβία για το Μπαγκλαντές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Σταφάνοβιτς τα πυρομαχικά ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων (για την εκπαίδευση του στρατού) και φωτιστικά βλήματα (χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό του πεδίου). Τα πυρομαχικά αυτά παράγονται στην Σερβία. Εξαγωγέας ήταν η σερβική ιδιωτική εταιρία Valir και αγοραστής το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Η φόρτωση του στρατιωτικού υλικού έγινε κανονικά στο αεροδρόμιο της πόλης Νις χωρίς προβλήματα δήλωσε ο διευθυντής της σερβικής εταιρίας.

Το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική ουκρανική εταιρία και είχε ναυλωθεί από το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές και όχι από την σερβική εταιρία. Η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών έγινε νόμιμα με την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας.
Να σημειωθεί ότι τα ΑΝ-12 είναι παλιά αεροπλάνα της δεκαετίας του ΄70 και γι’ αυτό νοικιάζονται φθηνά και τα προτιμούν για τις αερομεταφορές εξαιτίας του χαμηλού κόστους.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί φαίνονται πτήσεις που έκανε το Antonov τις τελευταίες μέρες. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Νίκος Πέλπας, τον τελευταίο μήνα κατέπεσαν δύο τέτοιου τύπου αεροπλάνα. Το ένα πετούσε από Τουρκία για Ουκρανία και το άλλο κατέπεσε τη δυτική Ουκρανία.

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε πρώτο στο σημείο της συντριβής μεταδίδοντας τις πρώτες εικόνες και τις πρώτες πληροφορίες για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

To Σάββατο 22: 27 το μεταγωγικό Antonov 12, της Meridian, ανέφερε φωτιά στον κινητήρα στέλνοντας σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του Κρατικού Αερολιμένα Καβάλας.

Το σήμα του μοιραίου αεροσκάφους από τα ραντάρ χάθηκε καθώς δεν κατόρθωσε ποτέ να προσεγγίσει το αεροδρόμιο και κατέπεσε φλεγόμενο σε χωράφια, 35 μίλια, δυτικά της Καβάλας, ανάμεσα στα χωριά Παλαιοχώρι και Αντιφιλίπποι στις 22:47. Οι τελευταίοι ελιγμοί του πιλότου για να το προσγειώσει απέβησαν άκαρποι. Κι ενώ το αεροσκάφος διέσχιζε το ελληνικό FIR πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών πάνω από τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο όρος Άθως με κατεύθυνση τη Χρυσούπολη.

«Τρανταχτήκαμε στο σπίτι μέσα και μετά ο γιος μου είδε το μανιτάρι, τη λάμψη, και αλλεπάλληλες εκρήξεις. Τρομάξαμε, κόπηκε το ρεύμα αμέσως γιατί προφανώς κόπηκαν καλώδια»,  ανέφερε μάρτυρας.

Το μεταγωγικό Αντόνοφ απογειώθηκε από τη Νις της Σερβίας με 8 Ουκρανούς επιβαίνοντες, μεταφέροντας 11,5 τόνους πυρομαχικά, τα οποία προορίζονταν για το Μπαγκλαντές

«Το αεροσκάφος απογειώθηκε από την πόλη Νις, χθες στις 20.40 τοπική ώρα και μετέφερε 11,5 τόνους σερβικού στρατιωτικού υλικού για αγοραστή στο Μπαγκλαντες. Ο καθόλα νόμιμος αγοραστής και χρήστης του φορτίου ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Η πτήση είχε ξεκινήσει από τη Νις με ενδιάμεσες στάσεις για τεχνικούς λόγους στο Αμμάν, το Ριάντ, το Αχμενταμπάντ και είχε τελικό προορισμό την Ντάκα» δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας.

Από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά και η δυσοσμία ιδιαίτερα έντονη.

Μετά τη σφοδρή συντριβή η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι. Σήμερα όμως το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση έχει σχεδόν αποκατασταθεί όπως και το μικρό πρόβλημα με την υδροδότηση που προκλήθηκε.

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Κώστας Καντούρης, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Παναγιώτης Μανής, Τασούλα Κρητικού – Ανταπόκριση από Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Σχετικά Άρθρα: Τα ERTNEWSTV και ERTNEWS.GR επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ για την συντριβή του Antonov

Συντριβή Antonov: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων στην ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος