Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρά πρωτόκολλα (video)

Λίγες ημέρες έχουν μείνει για το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εφόσον είναι ανεμβολίαστοι με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, δύο φορές την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο self tests ανά εβδομάδα, τα οποία θα παίρνουν δωρεάν από τα φαρμακεία. Όταν νοσήσει μαθητής δεν θα κλείνει το τμήμα, αλλά θα μπαίνει σε 10ημερη καραντίνα μόνο ο μαθητής.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στο 50% των μαθητών + έναν.
O διπλανός του παιδιού στο θρανίο, όσοι κάθονται μπροστά και πίσω και ο δάσκαλός του ή οι καθηγητές του που είναι ανεμβολίαστοι-, θα κάνουν δύο επιπλέον rapid τεστ και θα ελέγχονται καθημερινά με self test όλο το 7ημερο.

Οι διασωληνώσεις

Προβληματισμό προκαλεί η νέα άρνηση ασθενούς -μιας 75χρονης- με κορονοϊό να διασωληνωθεί στον Ευαγγελισμό. Συνταγματολόγοι, νομικοί και δικαστικοί συντείνουν στο ότι αν ο ασθενής που όσο είχε συνείδηση αρνούνταν την ύστατη ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, εν τω μεταξύ έχασε τις αισθήσεις του, ο γιατρός οφείλει να ζητήσει την άδεια του εισαγγελέα.

Όπως επισήμανε ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, «Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση… Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε, και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια».

Την ανησυχία εντείνουν και οι πληροφορίες για προπηλακισμούς γιατρών και η καταγραφή καταγγελιών -δημοσίως- από γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ότι δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.

Πάντως, συνταγματολόγοι, νομικοί και δικαστικοί συντείνουν στο ότι αν ο ασθενής που όσο είχε συνείδηση αρνούνταν την ύστατη ιατρική πράξη της διασωλήνωσης και εν τω μεταξύ έχασε τις αισθήσεις του, τότε ο γιατρός οφείλει να ζητήσει την άδεια του εισαγγελέα.

Η εικόνα της πανδημίας

Σε σταθερά επίπεδα παρέμεινε για άλλη μία μέρα το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.286 νέα κρούσματα κορονοϊού, 30 θάνατοι και 381 διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 90,03% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Πλαστοί εμβολιασμοί

Εισαγγελική έρευνα και Ένορκη Διοικητική Εξέταση είναι σε εξέλιξη μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος Κέντρου Υγείας στην Καρδίτσα βεβαίωσε ψευδώς σε δεκάδες πολίτες ότι έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολίτες που δεν είχαν βρεθεί καν στο Εμβολιαστικό Κέντρο Παλαμά, έπαιρναν πλαστές βεβαιώσεις ότι είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, και ήδη έχουν αποκαλυφθεί 47 τέτοιες περιπτώσεις μόνο για τον Αύγουστο. Η υπάλληλος έχει απομακρυνθεί από τη θέση της, ενώ διερευνάται η εμπλοκή ακόμα ενός προσώπου από το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά», διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Πηγές: EΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Οι σχεδιασμοί για επιστροφή στα θρανία με ασφάλεια (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος