Αντιπαράθεση για την υποχρεωτικότητα – Συμβατός με το Σύνταγμα ο εμβολιασμός λέει ο Γ. Καρούζος (video)

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε το θέμα της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ανάμεσα στον Μιχάλης Γιαννακός, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο και τον Δημήτρης Μπράτης, προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τάχθηκε ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει προκαλέσει μόνο «οργή, φόβο και θυμό».

Η τοποθέτηση, ωστόσο του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι σε αυτή την ιστορία, αναφερόμενος στην στάση της ΠΟΕΔΗΝ προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιαννακού.

Μ. Γιαννακός: Έχουμε υψηλό δείκτη στο τείχος ανοσίας

«Στην αρχή το ποσοστό των υγειονομικών που είχαν εμβολιαστεί ήταν στο 40%. Κάναμε πολύ μεγάλες προσπάθειες ως Ομοσπονδία προκειμένου να φτάσουμε στο 90%», δήλωσε π Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων είναι ότι με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί το 88,2% και το 79% με τις δύο δόσεις, στο μέσο όρο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Με αυτό φτάνουμε στο 90%.

Δεν θέλω να δώσω λάθος μήνυμα στην κοινωνία, πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν, όμως έχουμε υψηλό δείκτη στο τείχος ανοσίας και ταυτόχρονα τηρούμε τα μέτρα προστασίας και επειδή έχουμε να κάνουμε και με άλλα μικρόβια στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν Δεν έχουμε εστίες διασποράς. Από Τετάρτη, 1η Σεπτέμβρη, τίθενται χιλιάδες συνάδελφοί μας σε αναστολή εργασίας. Αυτοί δεν θα έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους πρώτον και δεύτερον το εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μια περίοδο ζωτικής σημασίας, θα αποδιοργανωθεί».

Να προσπαθήσει το υπουργείο υγείας να δώσει παράταση στις προθεσμίες και να προσπαθήσει κυρίως η Πολιτεία και δευτερευόντως εμείς να πείσουμε το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Με την πειθώ μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχει αποδειχθεί ότι με την υποχρεωτικότητα δεν κερδίσαμε κάτι. Οργή, φόβο και θυμό έχει προκαλέσει», δήλωσε ο κ. Γιαννακός.

ΑΔΕΔΥ: Έκκληση για παράταση της προθεσμίας

Να δοθεί λίγος χρόνος ακόμα ζήτησε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπράτης, γιατί όπως είπε, «τα ζητήματα δεν λύνονται με τον βούρδουλα, αλλά με την πειθώ. Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι πολύ καλύτερα λειτουργούν οι αμοιβές, από ότι οι ποινές. Να δοθεί χρόνος και στην Πολιτεία και στα πολιτικά κόμματα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πείσουν και αυτούς τους εργαζόμενους που δεν θέλουν να εμβολίαστούν».

Όπως τόνισε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ «η πανδημία είναι πόλεμος. Περιστέλλονται δικαιώματα και οι ελευθερίες για όλους μας για να αντιμετωπίσουμε το κακό. Χρειάζεται μια κοινή φωνή απ’ όλους. Δεν μπορεί να υπάρχουν γιατροί ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμός των πολιτών είναι το μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μην τεθεί κανένα ζήτημα υποχρεωτικότητας. Είναι κοινωνική μας ευθύνη να εμβολιαστούμε».

Ο κ. Μπράτης εξέφρασε ωστόσο τη δυσαρέσκεια του καθώς στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «εξαιρούνται ακόμη μια φορά οι χώροι λατρείας. Έτσι δημιουργούνται αμφιβολίες. Ένα μεγάλο ποσοστό αντιεμβολιαστών, δυστυχώς καλλιεργείται, στον κατώτερο κλήρο, σε αντίθεση με την ηγεσία της Εκκλησίας που έχει πάρει αντίθετη θέση».

Γ. Καρούζος: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα

«Δεν υπάρχουν αστερίσκοι σε αυτή την ιστορία. Συνταγματικά το θέμα έχει ήδη κριθεί. Αν θέλουμε να εξαντλούμε μια δικονομική προσπάθεια για να λέμε ότι κάτι κάναμε, ας το κάνουμε. Έχει κριθεί ήδη από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Δεύτερον, έχει κριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, πέρυσι, ότι ο αποκλεισμός των παιδιών που δεν εμβολιάζονται από τα σχολεία είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Από τα επιμέρους Δικαστήρια, που τώρα κάποιοι προσφεύγουν κατά του μέτρου του συστήματος των αναστολών, του δύσκολου αυτού θεσμικού εργαλείου που υιοθέτησε η κυβέρνηση, -του σκληρού, αλλά έχουν κρίνει τα δικαστήρια ότι είναι επίσης συνταγματικό. Αστερίσκοι σε αυτή την ιστορία δεν χωρούν. Το ώριμο συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα πρέπει να βάζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σαν τα ψιλά γράμματα στις τράπεζες. Αντί να σηκώσετε πρώτοι τη φωνή ότι θέλετε πρώτοι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το αναδεικνύεται σαν τα ψιλά γράμματα στις οδηγίες των τραπεζών».

Απευθυνόμενος, με έντονο τόνο, στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ο κ. Καρούζος επισήμανε: «Αντί να ξεκινήσετε ένα διάλογο με την κυβέρνηση γιατί δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι, εσείς βγαίνετε εντελώς αντιφατικά και λέτε ότι δεν κινδυνεύουμε. Το να ζητάμε τρεις μήνες παράταση, καταλαβαίνετε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας».

Καταθέτοντας τη δική του πρόταση ο κ. Καρούζος προέτρεψε την κυβέρνηση να εμπιστευθεί τους κοινωνικούς εταίρους. «Να αρχίσει να μιλάει με συνδικάτα και ομοσπονδίες. Πρέπει να φύγει η ανασφάλεια από τον κόσμο. Δεύτερον, να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα με άδειες, με θεσμικά εργαλεία. Τρίτον, τα συνδικάτα να ενσκήψουν σε μια προληπτική προπαγάνδας υπέρ του εμβολίου. Δεν μπορούν να υπάρχουν 100 φωνές για το αυτονότητο. Να αποκλειστούν οι φωνές που παραπληροφορηθούν. Πρέπει να πάρει αποφάσεις η κυβέρνηση πιο τολμηρές. Να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλους κλάδους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος