Αντιολισθητικές αλυσίδες: Οι οδηγίες, το πρόστιμο, το κόστος & η τοποθέτησή τους – «Ξεμένουν» τα καταστήματα (video)

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ

Ανάρπαστες γίνονται οι αλυσίδες χιονιού, αφού πέραν της προετοιμασίας ενόψει της κακοκαιρίας είναι και υποχρεωτικές σε κάθε όχημα που κυκλοφορεί.

Η οδηγία του υπουργείου Μεταφορών & το πρόστιμο

Βάσει πρόσφατης απόφασηςτου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Ως εκ τούτου, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά, διευκρίνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής στη ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ.

Πόσο κοστίζουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ.

Συμβατικές αλυσίδες: Η τιμή τους από 30 έως 489 ευρώ – Πώς αιτιολογείται το χάσμα

Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV», σύμφωνα με τον κ. Ανδρή.

Ενόψει της κακοκαιρίας “Barbara”, οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».

Πώς τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Επίδειξη τοποθέτησης των αντιολισθητικών αλυσίδων πραγματοποιήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Ξεμένουν από αντιολισθητικές αλυσίδες & χιονοκουβέρτες τα καταστήματα

Ουρές σχηματίζονται από το πρωί του Σαββάτου οι οδηγοί στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου προκειμένου να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες ενόψει του επερχόμενου χιονιά που θα πλήξει τη χώρα τις αμέσως επόμενες ώρες.

Προσοχή στα ειδικά λάστιχα κατά τους χειμερινούς μήνες

Ο Μανώλης Μαμακής, μηχανικός αυτοκινήτων δίνει οδηγίες στην ΕΡΤ ενόψει του χειμώνα.

Σωστά φρένα, κατάλληλα λάστιχα και αέρας στην ενδεδειγμένη πίεση στα λάστιχα για την πρόσφυση, δηλαδή την ικανότητα ενός τροχού ή ελαστικού να συγκρατείται στο έδαφος χωρίς να ολισθαίνει, όταν ο πάγος και το χιόνι καθιστούν την επιφάνεια του δρόμου “γυαλί”. Έτσι, ένα φαρδύτερο ελαστικό με μεγαλύτερη επιφάνεια έχει μεγαλύτερη πρόσφυση.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος