Αντιδράσεις στο Δήμο Βύρωνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο λόφος του Κοπανά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντιδράσεις φορέων στο Δήμο Βύρωνα, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί ο λόφος του Κοπανά στο Βύρωνα και οι εγκαταστάσεις (θέατρο Βράχων, γήπεδο Εργάνης, κλπ) που βρίσκονται σε αυτόν, διότι όπως αναφέρουν, με τίτλους της οθωμανικής περιόδου η έκταση περνά σε ιδιώτες σύμφωνα με το Εφετείο.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Βύρωνα: “Συνεχίζεται και εντείνεται η αντίδραση της δημοτικής αρχής Βύρωνα απέναντι στην απόφαση του Εφετείου που παραχωρεί το χώρο των Θεάτρων Βράχων και των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, φέρνει άμεσα το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ενώ συναντήθηκε ήδη, με εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιο Μπινίσκο, προκειμένου να συντονίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους και μετά την κατάθεση αίτησης αναίρεσης της παραπάνω απόφασης στον Άρειο Πάγο, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον ο Γρ. Κατωπόδης με συνεχείς συνεντεύξεις σε διαδημοτικά και πανελλαδικής κυκλοφορίας ΜΜΕ ενημερώνει τους πολίτες για τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται και άλλες συναντήσεις με κρατικούς, καλλιτεχνικούς και τοπικούς φορείς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και κινήσεις πολιτών, ενώ ο Δήμαρχος Βύρωνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να υπάρξει μια παλλαϊκή αντίδραση που με ειρηνικό αλλά και δυναμικό τρόπο θα υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κοινωνίας των πολιτών.

Η δημοτική αρχή Βύρωνα δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή των θεάτρων βράχων, τα οποία αποτελούν μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για ολόκληρη την Αττική”.

Αντιδράσεις στο Δήμο Βύρωνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο λόφος του ΚοπανάΤο ΚΚΕ

Παρέμβαση με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών & Υποδομών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, έκανε το ΚΚΕ. Ζητάει “Να αποδοθούν στο λαό της περιοχής, αμετάκλητα, οι χώροι στο λόφο Κοπανά”.

Όπως αναφέρει η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές, Γκιόκας Γιάννης,Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος,Μανωλάκου Διαμάντω, Παφίλης Θανάσης:

“Με την υπ’ αριθμ. 4891/2020 απόφασή του, το Εφετείο Αθηνών και παρά την ύπαρξη παλιότερης απόφασης του Πρωτοδικείου, που χαρακτήριζε την έκταση ως δασική και αναδασωτέα, εντός της Β’ Ζώνης Υμηττού, κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών, φερόμενων ως ιδιοκτητών, έναντι των Δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού και του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίζει σε αυτούς ιδιοκτησία στο λόφο Κοπανά, στο χώρο των πρώην λατομείων «Εργάνη».

Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν να χαθούν αυτοί οι – κρίσιμης σημασίας για το λαό της περιοχής – χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, περνώντας σε χέρια ιδιωτών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω περιοχή, από τη δεκαετία του ’80 υπάρχουν αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές και πιο συγκεκριμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, χώροι αναψυχής, τα Θέατρα «Βράχων», «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού». Οι χώροι αυτοί, που κατακτήθηκαν με μεγάλους αγώνες του λαού του Βύρωνα και του Υμηττού και που σήμερα, επί της ουσίας, αμφισβητούνται, φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους αθλητές της πόλης, δημότες που επισκέπτονται το χώρο για τη σωματική τους άσκηση και αναψυχή. Επιπλέον, περιλαμβάνουν χώρους σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό στην περιοχή, αλλά και για όλη την Αττική, όπου πραγματοποιούνται σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η απόφαση του Εφετείου, αν τελεσιδικήσει, βάλλει ευθέως το δικαίωμα του λαού του Βύρωνα, του Υμηττού και της Δάφνης, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αναψυχή και παραχωρεί σε ιδιώτες πέρα από τις πολύ σημαντικές υποδομές και μεγάλο μέρος δημόσιας γης.

Δεν είναι τυχαία η περίοδος που προκύπτει το συγκεκριμένο θέμα. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις διαφωνίες που έχουμε εκφράσει επανειλημμένως σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΔ Προστασίας του Υμηττού, με το οποίο δρομολογείται το σπάσιμο της Β΄ Ζώνης και οι αλλαγές χρήσεων γης που προωθούνται.

Το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες καμία κυβέρνηση δε φρόντισε, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις, να αποδοθούν οι χώροι οριστικά στο λαό, δείχνει καθαρά ότι προτεραιότητά τους δεν ήταν ποτέ η διασφάλιση των δικαιωμάτων στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, η υπεράσπιση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, έναντι των όποιων σχεδίων επεξεργάζονται οι κάθε λογής ιδιώτες.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι σειρά από ανάγκες και δικαιώματα, όπως η υγειά, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, μετατρέπονται σε ακριβό εμπόρευμα και οι ελεύθεροι χώροι, αντί να αποδίδονται στο λαό, άλλοτε αξιοποιούνται ως κυβερνητικά πάρκα, όπως η «ΠΥΡΚΑΛ», άλλοτε αμφισβητούνται και με τη σφραγίδα δικαστηρίων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει οριστικά το ζήτημα και οι χώροι αυτοί αμετάκλητα να αποδοθούν στο λαό της περιοχής”.

Αντιδράσεις στο Δήμο Βύρωνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο λόφος του ΚοπανάΗ Δόξα Βύρωνα

Με ανακοίνωσή του ο αθλητικός σύλλογος αναφέρει ότι: “H ομάδα μας με κατηγορηματικό τρόπο τάσσεται ενάντια στην απόφαση του εφετείου να κάνει δεκτό το αίτημα για την ιδιωτικοποίηση του λόφου Κοπανά και των Θεάτρων Βράχων.

Ως σύλλογος θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να συμβάλουμε με τον τρόπο μας και με όποιο μέσο διαθέτουμε στην αναίρεση της απόφασης. Η πόλη μας είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Αττικής που οι πολίτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό, σε πάρκα και γήπεδα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε κανέναν ιδιώτη να το αλλάξει αυτό.

Όπως πάντα θα είμαστε πρωτεργάτες σε κάθε μορφή αντίστασης, ενώ θα είμαστε στη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των υπόλοιπων συλλόγων του Δήμου, εάν και εφόσον μας ζητηθεί. Θέλουμε να ελπίζουμε πως η δημοτική αρχή και οι λοιπές δημοτικές παρατάξεις, θα κάνουν το χρέος τους και θα ακούσουν τους πολίτες του Βύρωνα”.

Ο Α.Ο Βύρωνα

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Ο Αθλητικός Όμιλος Βύρωνα ως προσφυγικό σωματείο προσβάλλεται μόνο στη σκέψη πως δικαιώνονται χρυσόβουλα και φιρμάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας από ένα Ελληνικό δικαστήριο και φυσικά τάσσεται ενάντια στην απόφαση του εφετείου να κάνει δεκτό το αίτημα για την ιδιωτικοποίηση του λόφου Κοπανά των Θεάτρων Βράχων και των γηπέδων της Εργάνης”.

Από την πλευρά της η Ένωση Γονέων Βύρωνα, με ανακοίνωσή της, καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη, το Σάββατο 24 Απριλίου στις 18:00, στη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου), με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δημόσιων χώρων του Βύρωνα.

Σχετική είδηση

Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος