«Άνθισαν» τα λουλουδάδικα της Βουλής – Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

«Πολύχρωμη ημέρα χαράς σε έναν χώρο που ήταν επί 12 χρόνια κλειστός αλλά ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επαναλειτουργία των ανθοπωλείων της πλατείας Συντάγματος. Συμβολικό της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία χαρακτήρισε ο πρωθπουργός το γεγονός.

«Σήμερα είναι μια ημέρα συμβολική της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά “λουλουδάδικα”, που παρέμεναν κλειστά, ξανοίγουν έπειτα από 12 χρόνια με έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως “ανθοπρατήρια”, αλλά ως κέντρα Πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο που είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έδωσε συγχαρητήρια, στα υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε: «Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν από τρία χρόνια με τον κ. πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής να παραμένουν κλειστά, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων, με το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας.

Με υπερηφάνεια και χαρά σήμερα παραδίδουμε σε χρήση τα ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όμορφα όπως παλαιά ως “ανθοπρατήρια”, όπως τα ονομάζαν στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα “λουλούδια”, άλλα “άνθη”. Γιατί άνθη Πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη Πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και την συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε μια περίοδος “στοιχειώματος” και “κλεισίματος”, σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική».

Μάλιστα ο κ. Τασούλας θυμήθηκε «ότι πριν από τρία χρόνια περπατώντας με τον πρωθυπουργό μπροστά από κλειστά τότε ανθοπωλεία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε αυτό το “στοίχειωμα” να τελειώσει. Σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, αυτό το “στοίχειωμα” τελείωσε», είπε.

Παιδιά με ειδικές ικανότητες έφτιαξαν ανθοδέσμες και δώρισαν στους παρευρισκόμενους.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος