Ανοίγουν οι παραλίες – Οι ημερομηνίες για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων

Σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας προχωρά η χώρα από το Σάββατο και μέχρι τέλος Mαΐου. Στις 8 του μηνός ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες, ενώ στην κανονικότητα επιστρέφουν σταδιακά Πολιτισμός και Ερασιτεχνικός Αθλητισμός.
Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δείχνει σταθερά σημεία βελτίωσης, επιτρέποντας την σταδιακή επανέναρξη δραστηριοτήτων. Τις ημερομηνίες «κλειδιά» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για «βήματα – ανάσες».

Πανέτοιμες είναι οι οργανωμένες πλαζ της Αττικής να υποδεχτούν τους παραθεριστές για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα θα ανοίξουν φέτος οι οργανωμένες παραλίες με αυστηρά μέτρα, αποστάσεις τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες, απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μάσκες και self test για το προσωπικό.

Για τη μετάβαση στις οργανωμένες παραλίες, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 6.

Στις 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία όλοι οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαναλειτουργούν τα δικαστήρια.

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα 17 Μαΐου, όπως και τα ωδεία.

«Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες (της εκπαίδευσης) μαζί και έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ο κορονοϊός δεν είναι κάτι που τελείωσε… Δεν μπορούμε να περάσουμε από τη μία μέρα στην άλλη στο άνοιγμα των πάντων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Μία ημέρα πριν το άνοιγμα του τουρισμού, στις 14 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα μουσεία, τα θερινά σινεμά στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, ενώ στις 28 του μήνα ανοίγουν θέατρα και συναυλιακοί χώροι, σε υπαίθριους χώρους, μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.

«Είναι ξεκάθαρο ότι με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει, η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, βήμα βήμα θα αφήσουμε πίσω τα μέτρα» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Έχουμε προετοιμάσει μηχανισμούς κι αν μας ζητηθεί για τα θέατρα και στις συναυλίες να συνδέσουμε την παρουσία θεατών με τεστ, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και να στηρίξουμε τον κλάδο, προκειμένου να ανταπεξέλθει» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στις 15 Μαΐου αναμένεται να καταργηθούν οι αγορές με click away και click inside.

«Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 του μήνα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Ό,τι καταργείται είναι σε σωστή κατεύθυνση, το λιανεμπόριο όμως δεν πάει καλά και θέλει ενίσχυση» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Θάνος Τσαγκάρης.

Σε επόμενη φάση, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα συζητηθεί η κατάργηση του sms στο 13033.

Επανεκκίνηση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού

Στις 10 Μαΐου ξεκινούν οι προπονήσεις για ατομικά και ομαδικά αθλήματα που έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και τα κολυμβητήρια για αθλούμενους πολίτες με self test ή εμβολιασμένους.

Από τις 15 Μαΐου ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν οι προπονήσεις στις αθλητικές ακαδημίες με μικρά γκρουπ έως 10 άτομα.

Από τον Ιούνιο ξεκινούν οι αγώνες σε αθλήματα χωρίς επαφές και οι προπονήσεις σε ομαδικά αθλήματα.

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος