Αρχίζουν εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών — Εκπνέει η προθεσμία για τους άνω των 60

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Στις 15 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός τους σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές ο εμβολιασμός θα γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Στα παιδιά θα χορηγηθεί το 1/3 της δόσης. Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την τρίτη δόση στους 60 και άνω, που συμπλήρωσαν επτάμηνο από τη δεύτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι, δηλαδή δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους και όπου απαιτείται, θα κάνουν rapid test.

Την Πέμπτη υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει τη μείωση της ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες, αλλά και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς, ίσης προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου βασικού μηνιαίου μισθού τους.

Τη ρύθμιση υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί παιδιών 

Εξαιρετικές είναι οι έρευνες για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού στα παιδιά 5-11 ετών σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ, ενώ 1,8 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία ένδειξη για απρόσμενη παρενέργεια, ούτε έχει καταγραφεί επεισόδιο περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας.

Στο Ισραήλ εμβολιάστηκαν 60.000 παιδιά και δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Την πρώτη δόση του εμβολίου έχει λάβει το 31,5% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών και το 47,65% των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών.

Τρίτη δόση στους άνω των 60: Λήγει η προθεσμία στις 13/12 – Θα αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι

Στις 13 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την αναμνηστική δόση του εμβολίου στους 60 ετών και άνω, που συμπλήρωσαν επτάμηνο από τη δεύτερη δόση και θα αρχίσουν να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

«Δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, θα κάνουν rapid test» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για την άμεση χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς σε περιοχές όπου οι πολίτες φαίνεται πως έχουν καθυστερήσει να λάβουν την τρίτη δόση, αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού.

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» τρέχει με γοργούς ρυθμούς.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201 χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων σχεδόν 88 χιλιάδες αφορούσαν τους συμπολίτες μας από 60 ετών και πάνω και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, εκ των οποίων περισσότερα από 502 χιλιάδες αφορούσαν πολίτες άνω των 60 ετών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Έως το τέλος του μήνα, θα έχουμε αρκετά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε αν η λύση για την Όμικρον θα είναι απλά η τρίτη δόση και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και το αν η τρίτη δόση εξασθενεί ή αν χρειάζεται να φτιάξουμε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Η μόνη ομάδα στην οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί είναι σε άτομα με βαριά καταστολή ή με χημειοθεραπείες. Δεν έχει ωριμάσει η σκέψη, είναι ακόμα νωρίς» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ύφεση παρουσιάζει η πανδημία, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καθώς ξεπερνούν τις 50.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Για 11% λιγότερες διαγνώσεις κρουσμάτων, 3% περισσότερους θανάτους και 8% μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται κυρίως σε Ευρυτανία, Λασίθι, Αργολίδα και Δυτική Αττική.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 5.523 νέα κρούσματα Covid-19 και 81 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ 708 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Εξιτήριο έλαβε μετά από 75 ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βγαίνοντας νικητής στη σκληρή μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό. Έχει υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστος.

«Είναι παράδειγμα προς όλους με τη θέλησή του να μείνει στη ζωή και προτρέπω όλους να εμβολιαστούν, να σώσουν τη ζωή τους» δήλωσε ο Μάριος Γεωργιάδης, γιος του Βασίλη Λεβέντη.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα της πανδημίας, όπως και το πώς θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί ενόψει Χριστουγέννων.

Στη Δικαιοσύνη οι «VIP ΜΕΘ» – Αναφορά στον Άρειο Πάγο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κενές ΜΕΘ για ενδεχόμενη νοσηλεία VIP προσώπων. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε με αναφορά του στον Άρειο Πάγο να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, χαρακτηρίζοντας ψευδέστατες και συκοφαντικές τις αναφορές του και προσβλητικές για γιατρούς και νοσηλευτές. Στο θέμα παρενέβη και η Δικαιοσύνη.

«Το να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι ο υπουργός και γιατροί κρατούν κλίνες ΜΕΘ, ότι υπάρχει κύκλωμα που κρατά ΜΕΘ ανοιχτές, είναι αδιανόητο» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία διαχείρισης των εντατικών η αναγκαιότητα για την εισαγωγή σε κλίνη ΜΕΘ γίνεται μετά από συνεννόηση του εντατικολόγου με τον θεράποντα ιατρό. Εφόσον υπάρξει αίτημα, γίνεται αναζήτηση μέσω της πλατφόρνας του ΕΚΑΒ με συγκεκριμένα κριτήρια. Προϋπόθεση είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ασθενής.

«Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια. Είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το θέμα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη και του Μιχάλη Γιαννάκου.

«Γιατί όταν υπάρχει κάποιος επώνυμος βρίσκει πιο γρήγορα ΜΕΘ σε σχέση με άλλους ασθενείς που μπορεί να καταλήγουν και διασωληνωμένοι στους θαλάμους» είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφός μου, μα κανένας σε καμία μονάδα που να έχει κενό κρεβάτι κα να μην μεταφέρει άρρωστο. (…) Δεν υπάρχουν VIP ασθενείς» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, από τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε αδιανόητα τα όσα λέγονται περι προνομιακής επιλογής ασθενών.

«Εγώ είμαι γιατρός, το θεωρώ αδιανόητο και τρομερό για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, είναι σαφέστατα ψευδείς, δεν συζητείται» σημείωσε η κα Γκάγκα.

«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, προσπαθούμε για το καλύτερο όλων των ασθενών δεν υπάρχουν VIP ασθενείς» ανέφερε ο Βασίλης Κώτσης, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Από τα Ιωάννινα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για τις ΜΕΘ.

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Στα θέματα που αφορούν τη ζωή και την υγεία των πολιτών δε μπορεί να υπάρχουν σκιές» υπογράμμισε από το ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Θα πρέπει να απαντήσουν στα κρίσιμα ζητήματα: Είναι fake news οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;» σημείωσε το ΚΚΕ.

«Λες και δεν ξέραμε ότι και πριν τον Covid χρειαζόταν βύσμα για να μπει κάποιος σε ΜΕΘ» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δύο σχεδόν χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας, ό,τι καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα θεωρείται fake news» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια αγγίζει το 80%.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος