Άνοιγμα οργανωμένων παραλιών το Σάββατο – Στις 10/5 τα φροντιστήρια

Μια σειρά δραστηριοτήτων ξαναρχίζει και πάλι εντός της εβδομάδας αρχής γενομένης από το Σάββατο οπότε και επαναλειτουργούν, μεταξύ άλλων, οι οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου. Ο τουρισμός και μαζί με αυτόν οι δια-περιφερειακές μετακινήσεις ανοίγουν στις 15 Μαΐου, με το θέμα της χρήσης των sms να βρίσκεται υπό εξέταση και να οριστικοποιείται εντός της επόμενης εβδομάδας. Το χαμόγελο πάντως επανήλθε στα χείλη των ανθρώπων της εστίασης, καθώς οι πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της υπήρξαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές.
Ικανοποίηση επικρατεί στην αγορά από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Πολλά παραλιακά καφέ και μπαρ, Δευτέρα και Τρίτη, είχαν πληρότητα 100% ενώ σε ταβέρνες και εστιατόρια η πληρότητα έφθασε στο 60%. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν άνοιξαν λόγω ρευστότητας ή έλλειψης εξωτερικών χώρων.

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενώ εξετάζεται ύστερα από εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να καταργηθεί το επόμενο διάστημα το ραντεβού στα εμπορικά καταστήματα και το sms στο 13032.

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσει,  θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί(για τα sms) το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες, τη μάσκα μπορούμε να τη βγάλουμε μόνο όταν καθίσουμε για να απολαύσουμε το ποτό μας ή το φαγητό μας.  Αυστηρά είναι τα μέτρα στην εστίαση με αποστάσεις στα τραπέζια, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και self test στους εργαζόμενους.

Σε αρκετές πλατείες των Αθηνών, όπως στο Χαλάνδρι, όταν κλείνουν τα καταστήματα εστίασης, η διασκέδαση συνεχίζεται και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς ωστόσο να τηρούνται τις περισσότερες φορές τα μέτρα προστασίας

Το take away και το delivery επιτρέπεται και μετά τις 11 το βράδυ χωρίς όμως την παραμονή πελατών στους χώρους των επιχειρήσεων.

Ποιες δραστηριότητες αρχίζουν και πάλι από το Σάββατο

Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος