Ανησυχίες για επερχόμενη επισιτιστική κρίση – Ανταπόκριση από το Κίεβο (video)

ανταπόκριση από το Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία είδαν στην Ουκρανία την σημερινή  (8/6) συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Τουρκίας – Ρωσίας στην Άγκυρα, με επίσημο αντικείμενο την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας. Την ώρα που διεθνείς παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη επισιτιστική κρίση, χιλιάδες τόνοι σιτηρών δεν μπορούν να εξαχθούν από την Ουκρανία εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που πραγματοποιούν στη Μαύρη Θάλασσα οι ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανικές πηγές επισημαίνουν ότι οι προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα δεν βρίσκουν σύμφωνη τη χώρα καθώς το ενδεχόμενο αποναρκοθέτησης της μαύρης θάλασσας και δημιουργίας ζώνης ασφαλούς διέλευσης από την ουκρανική πλευρά υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα η άμυνα των λιμανιών, πρωτίστως του λιμανιού της Οδησσού έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ικανή για να αποτρέψει τις προσπάθειες απόβασης του ρωσικού στρατού δια θαλάσσης.

Η ουκρανική πλευρά δεν φαίνεται να εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις των Ρώσων για μη-επίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ θεωρεί ότι και η Τουρκία δεν μπορεί ουσιαστικά να δεσμευτεί ότι θα εμποδίσει τον ρωσικό στρατό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τη μεσολάβηση που προτείνει – η Τουρκία φαίνεται να ζήτησε ως αντάλλαγμα να αγοράζει τα ουκρανικά σιτηρά με έκπτωση 25%. Την ίδια ώρα θυμόμαστε ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα είχε καταγγείλει ότι η Τουρκία αγοράζει από τη Ρωσία τα σιτηρά άρπαξε από τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει.

Αυτή η στάση της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ουκρανίας, που αμφισβητούν την σημασία της συγκεκριμένης χώρας ως συμμάχου της Ουκρανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος