Ανησυχία για την ανοδική πορεία της πανδημίας – Η νέα καθημερινότητα των ανεμβολίαστων

Νέα καθημερινότητα από το πρωί για τους ανεμβολίαστους, καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα  μέτρα αποτροπής διασποράς του κορονοϊού. Η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς οι νέες μολύνσεις βρίσκονται σε διαρκή ανοδική τροχιά και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε δει την κορύφωση του τέταρτου κύματος.

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κατακόρυφη αύξηση διασωληνωμένων και καθημερινά δεκάδες νεκροί… Η πανδημία αφήνει σκληρό αποτύπωμα στην χώρα, με την πληρότητα στα νοσοκομεία της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, να αγγίζει το 100%. Απλές κλίνες και ΜΕΘ Covid γεμίζουν από ασθενείς.

«Δεν είναι αριθμοί, τους κοιτάμε στα μάτια έναν έναν, βλέπουμε τον φόβο τους» δήλωσε ο γιατρός της Παθολογικής Κλινικής Covid του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Δημήτρης Ντέμος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.909 νέα κρούσματα, 450 διασωληνωμένους ασθενείς και 48 θανάτους. Σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα συγκεντρώνονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Με φόντο την αυξητική τάση της πανδημίας, πρεμιέρα έκαναν σήμερα τα πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της διασπορά της νόσου.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί να πάμε και σε πιο αυστηρά μέτρα. Θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί, είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές τη στιγμή που η επιστήμη έχει δώσει το όπλο να πολεμήσουν αυτή την ασθένεια. Είμαστε πλέον από τις υψηλότερες χώρες στην Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού» τόνισε ο Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

Δύσκολη εφημερία στο ΑΧΕΠΑ – Σε «ασφυξία» και τα νοσοκομεία σε  Λάρισα & Κοζάνη

Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τη χθεσινή εφημερία στο ΑΧΕΠΑ να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μια 27χρονη έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό το βράδυ της Παρασκευής στη συμπρωτεύουσα ενώ «ασφυξία» επικρατεί και στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κοζάνης.

Tα νέα μέτρα – Τα έγγραφα που απαιτούνται από σήμερα

Από σήμερα οι ανεμβολίαστοι για να μπουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα πρέπει, να έχουν μαζί τους αρνητικό pcr ή rapid τεστ.

Παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, θα έχουν πρόσβαση σε μεικτούς & αμιγείς χώρους με self test. Ανεμβολίαστοι εργαζομένοι σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα, θα προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό Rapid ή μοριακό test. Για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές οι αγορές εντός καταστημάτων θα πραγματοποιούνται με αρνητικό Rapid test ή PCR. Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν αρνητικό test θα γίνονται με την λογική click away.

«Με τα νέα μέτρα έχει περιοριστεί η δεξαμενή των πελατών μας ούτως ή άλλως γιατί σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας οι εμβολιασμένοι είναι πολύ λιγότεροι από το 60% του πληθυσμού. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι απευθυνόμαστε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό πελατείας. Οι κυρώσεις είναι πάρα πολύ αυστηρές, ουσιαστικά είναι ισοπεδωτικές, οδηγούν την επιχείρηση σε κλείσιμο» τόνισε ο ΓΓ της πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης.

Η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό Rapid test ή PCR.

8.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και ειδικά κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους, με τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες, που θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση.

Από τα μέτρα εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο, οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς, ενώ τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Η Ιερά Σύνοδος τόσο του Πατριαρχείου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδας έχουν πει ξεκάθαρα Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα πνευματικό, αλλά ένα θέμα καθαρά ιατρικό» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ιερέας – ενδοκρινολόγος πατήρ Φιλώτας Ταλίδης.

Αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες ήμερες στον προγραμματισμό ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ άνοιξε και η πλατφόρμα της 3ης δόσης για όλους τους ενηλίκους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος