Ανησυχία για τα κρούσματα – Παρελάσεις με μέτρα και μάσκες (video)

Στο μέτωπο της πανδημίας, κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, με εξαίρεση τους παρελαύνοντες που θα είναι στοιχισμένοι. Στην Ημαθία πάντως αποφασίστηκε ακύρωση των παρελάσεων μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Μόνο στρατιωτική θα είναι η παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Bούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, είπε πως: «Όλα τα πολιτικά τμήματα είναι εκτός ενώ η παρέλαση δεν θα κρατήσει πάνω από μια ώρα».

Κανονικά θα γίνουν και οι μαθητικές παρελάσεις παντού.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι: «Οι παρελάσεις θα γίνουν με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που υπάρχουν».

Για τους συμμετέχοντες η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι, όμως πριν και μετά την παρέλαση θα πρέπει και αυτοί να τις φορούν.

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως: «Ο συνωστισμός δεν ευνοεί, όλοι θα πρέπει να φορούν οι πάντες μάσκα».

Λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην Ημαθία αποφασίστηκε ομόφωνα, σε σύσκεψη στο Γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, να μη διεξαχθούν οι παρελάσεις.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3. 585 κρούσματα, 348 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 36 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστημίου Κρήτης, δήλωσε: «Το δικό μας μοντέλο λέει ότι τις επόμενες είκοσι μέρες θα έχουμε 4.000 κρούσματα κινητό μέσο όρο».

Πάνω από 3. 200 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη. Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου ιατρός στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αναφέρει: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Το πρόβλημα στις ΜΕΘ έχει αρχίσει να διογκώνεται».

Τα μέτρα για τον κορονοϊό έγιναν αιτία έντονου διαξιφισμού στην Βουλή.

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, είπε πως: «Τα μέτρα που έχετε πάρει είναι κάτι παραπάνω από μηδέν κ. Υπουργέ. Στα δύο προηγούμενα κύματα είχαμε 5. 000 νεκρούς ανά κύμα. Τώρα που βάζετε τον πήχυ; Με πόσους νεκρούς κ. υπουργέ θα θεωρείτε ότι πετύχατε»;

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Ποια είναι η πρότασή σας; Θέλετε να μπει η περιοχή σας σε lockdown; Σηκωθείτε και πείτε το.. λέμε και με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι όπου είναι εμβολιασμένοι θα γυρίσουν σε καθεστώς ελευθερίας. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσει».

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 6, 3 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι ειδικοί προτρέπουν όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος