Ανησυχία για τα κρούσματα και τη μετάλλαξη «Μ» (video)

Την άρση του μέτρου της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν στο εξής με την πρώτη δόση, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ωστόσο ότι ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί. Δεύτερη ευκαιρία στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους δίνει το υπουργείο Υγείας, δύο 24ωρα από την εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης: «Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών, όχι μόνο έχει εμβολιαστεί, αλλά έχει δώσει μάχη για τον εμβολιασμό των πολιτών. Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση, με τροπολογία που προωθούμε, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής με την πρώτη δόση, να αρθεί το καθεστώς της αναστολής».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες υγειονομικών. Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ζήτησε την ντουντούκα από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, λέγοντας: «δεν περισσεύει κανείς, να πάρει πίσω την αναστολή».

«Στέλνουμε στην ανεργία 10.000 συναδέλφους πρώτης γραμμής που δεν μπορούν να αντικατασταθούν», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Υποχρέωση τους είναι να προστατεύσουν την υγεία τους και τη ζωή εκείνων που προστρέχουν στο νοσοκομείο», ανέφερε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Γ.Γ. συντονισμού της κυβέρνησης.

Συνεχίζονται οι προσφυγές ανεμβολίαστων υγειονομικών στη δικαιοσύνη. Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ οι 80 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παρέλαβαν τις αναστολές εργασίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Κορόξενος, δήλωσε ότι: «Και ένας να ήταν δε ρωτά κανένας τι θα απογίνει αυτός ο άνθρωπος χωρίς εργασία; Τον οδηγεί σε δρόμους περίεργους και παράξενους».

Σε ελέγχους θα προχωρήσει η 6η υγειονομική περιφέρεια για τους 46 από τους 49 ανεμβολίαστους του νοσοκομείου Μεσολογγίου που ενώ πρόκειται να βγουν σε αναστολή έχουν πάρει αναρρωτικές άδειες.

Ο Ιωάννης Καρβέλης, διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας δήλωσε: «νομίζω ότι για κανέναν δεν είναι σύμπτωση, το ίδιο συμβαίνει στο γενικό νοσοκομείο Αγρινίου όπου στην πλειοψηφία έχουν κατατεθεί 40 ασθένειες από όσους επρόκειτο να βγουν σε αναστολή».

Σταθεροποιημένη, σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε 103.435 τεστ, 2.840 κρούσματα ανακοινώθηκαν για το τελευταίο 24ωρο, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 362 και 33 οι νέοι θάνατοι.

Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς καθώς και στη χώρα μας εμφανίστηκαν 6 κρούσματα της νέας μετάλλαξης από την Κολομβία, σε Αττική, Αχαΐα και Αργολίδα.

«Τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, την παρακολουθούμε», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα θα χτυπήσει το κουδούνι τη νέα σχολική χρονιά με απόλυτη προτεραιότητα τη διατήρηση της διά ζώσης διδασκαλίας

Το τμήμα θα κλείνει αν βρεθεί θετικό στον κορονοϊό το 50% και 1 μαθητής του τμήματος»

Ο Νίκος Μαρίνης, διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, δήλωσε: «αν υπάρχουν συμπτώματα ο γονιός θα πρέπει να ενημερώνει το σχολείο και το σχολείο βέβαια τους γονείς για να κυλήσει ομαλά η χρονιά»

Σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματος, το τμήμα θα παραμένει ανοιχτό και υπό προϋποθέσεις οι στενές επαφές θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Λία Χρισταρά, Μιχάλης Βασιλάκης, Φανή Καλαθάκη, Κώστας Καντούρης, Ηλίας Κούκος, Μάριος Κωνσταντινίδης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος