Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων και μεταλλάξεις – Σύσκεψη των επιδημιολόγων

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Σταθοπούλου, αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι ότι χθες τα κρούσματα ξεπέρασαν τις δυο χιλιάδες σε όλη τη χώρα και ότι διαρκώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα σε εκείνα της  Αττικής όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 90%.

Επίσης, ανησυχούν και για τα μεταλλαγμένα στελέχη που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και είναι πιο μεταδοτικά.

Να σημειωθεί ότι αυξημένα αναμένεται να είναι και τα σημερινά κρούσματα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ξεπερνούσαν τα 1.500.

Aναφερόμενος στην εικόνα που δημιουργείται μετά και την αύξηση των κρουσμάτων την Τρίτη, ο πρωθυπουργός είπε ότι απομακρύνεται η πρόθεση για σταδιακό άνοιγμα από την 1η Μαρτίου. “Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου”, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Το απόγευμα αναμένονται δηλώσεις του υπ. Υγείας, στην προγραμματισμένη εβδομαδιαία ενημέρωση ενώ όλα δείχνουν ότι η πιθανότητα να ξεκινήσει το λιανεμπόριο μετατίθεται για αργότερα. Επίσης δεν έχει συζητηθεί καθόλου το θέμα του ανοίγματος των σχολείων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα (96,1/108,5 FM) για τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία  που απασχολεί τον μηχανισμό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες, είπε, η κατάσταση είναι πιεστική αλλά ελεγχόμενη, εάν συνεχιστεί πάντως αυτή η κατάσταση θα βρεθούμε σε “κόκκινη περιοχή” ξεκαθάρισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Για τα κρούσματα σχολίασε πως εξακολουθεί να μην είναι εκθετική η αύξηση, αλλά ακόμη και να μην είναι, εξακολουθούν να γεμίζουν οι κλίνες νοσηλείας, κάποιοι, υπογράμμισε, χρειάζονται να μείνουν περισσότερο  και οι πόροι του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητοι.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες στον Πειραιά, καθώς επιβεβαιώθηκαν σε ιδιωτική κλινική της πόλης τουλάχιστον 70 κρούσματα κορονοϊού σε ασθενείς και εργαζομένους. Δέκα ασθενείς κρίθηκε αναγκαίο να διακομισθούν σε κλίνες covid του ΕΣΥ.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος