Αναζητώντας φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς – Ανοιχτό ένταλμα σύλληψης για τον καθοδηγητή

Στον καθοδηγητή της επίθεσης κατά των αστυνομικών στου Ρέντη, ο οποίος παρείχε τα «πολεμοφόδια» στους χούλιγκαν, επικεντρώνονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Ο 18χρονος, που ομολόγησε πως εκείνος εκτόξευσε τη φωτοβολίδα που προκάλεσε τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη. Ο δικηγόρος του, πάντως, επιχειρεί να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως εκτοξεύτηκε και δεύτερη φωτοβολίδα προς τους αστυνομικούς.

Διαφορετική εκδοχή από την αρχική του ομολογία σχετικά με τον τραυματισμό του αστυνομικού από φωτοβολίδα έδωσε σήμερα η υπεράσπιση του 18χρονου κατηγορούμενου. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Αποστόλης Λύτρας εκτοξεύτηκαν δύο φωτοβολίδες ενώ επισήμανε ότι πρόθεση του 18χρονου ήταν να την πετάξει ψηλά και όχι προς τον αστυνομικό. Όπως είπε: «Μου είπε ότι υπήρξε και μία δεύτερη φωτοβολίδα προς το μέρος του αστυνομικού, χωρίς να μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει αν η δική του φωτοβολίδα είναι αυτή που τραυμάτισε τον αστυνομικό».

Το Σάββατο πάντως, οπότε και συνελήφθη, φέρεται να είχε ομολογήσει με λεπτομέρειες όσα συνέβησαν όταν βγήκε έξω από το γήπεδο και του έδωσε ο καθοδηγητής όπως είπε πολεμοφόδια και φωτοβολίδα για να τα χρησιμοποιήσουν κατά αστυνομικών.

«Όταν έριξα τη φωτοβολίδα, αυτή γκέλαρε και μετά είδα τον αστυνομικό να γονατίζει και να φωνάζει από τους πόνους. Αμέσως μετά, γύρισα την πλάτη μου και άρχισα να τρέχω προς το κλειστό γήπεδο».

Η μητέρα του 18χρονου κάνει λόγο για άτομα που παρέσυραν τους νεαρούς οπαδούς και πως θύμα αυτής της περίστασης ήταν και ο γιος της: «Έφταιξε το ότι τα μπλέξανε. Τα πορώσανε, τα χώσανε μέσα στο γήπεδο και τα βγάλανε έξω για να φανούν τα μικρά, να εξαφανιστούν οι μεγάλοι».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεαρός μετά τη δολοφονική επίθεση, επιστρέφοντας στο γήπεδο φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του που βρίσκονταν στις κερκίδες, τί είχε συμβεί λίγο νωρίτερα. Μία φράση του οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες και στη σύλληψη του: «Έξω έγινε χαμός. Πέτυχα έναν αστυνομικό».

Αναζητούν τον «καθοδηγητή»

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση έχουν επικεντρωθεί πλέον στην ταυτοποίηση και την σύλληψη του καθοδηγητή εκείνης της νύχτας, του ηθικού αυτουργού σε βάρος του οποίου υπάρχει ανοιχτό ένταλμα μέχρι να προκύψει ένα όνομα από την έρευνα. Οι Αρχές μάλιστα φαίνεται πως γνώριζαν ότι από τα περιστατικά του Βόλου και μετά θα γινόταν κάποια επίθεση σε βάρος αστυνομικών, δεν γνώριζαν όμως του που και το πότε ακριβώς.

Ο Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε: «Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες ότι μπορεί να διεξαχθούν επεισόδια. Γι’ αυτό τον λόγο όπως γνωρίζετε και εσείς από το ρεπορτάζ σας η συγκεκριμένη διμοιρία, η μόνη διμοιρία των ΜΑΤ που υπήρχε ήταν σε μία απόσταση γύρω στα 800 μέτρα από το γήπεδο».

Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε πως: «Είμαστε εδώ για να δούμε από την αρχή μία σειρά από πράγματα όσον αφορά την λειτουργία των γηπέδων και τον ρόλο της Αστυνομίας σε αυτό».

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, αναφέρει πως: «Εμείς δεν καλυπτόμαστε από τίποτα από αυτά που έχει εξαγγείλει η Πολιτεία, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ούτως ώστε να μην είμαστε στα γήπεδα-αρένες και για κάθε άλλο αίτημα του αστυνομικού. Δεν είμαστε σεκιούριτι των ΠΑΕ, όχι δεν υπήρξε καμία δέσμευση».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών προειδοποιούν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους.


Στο Νοσοκομείο Νίκαιας παραμένει διασωληνωμένος για τέταρτο 24ωρο ο αστυνομικός με την κατάστασή του σταθερή αλλά και κρίσιμη. Ελέγχεται η αιμορραγία, μειώνουν σταδιακά τις δόσεις κατασταλτικών.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Παναγιωτίδης, Κώστας Νούσης, Χαρά Γιαννοπούλου, Κατερίνα Φάκα, Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος