Ανατιμήσεις στην ενέργεια – Πολιτική κόντρα για την αναγκαιότητα επιπλέον μέτρων στήριξης (video)

Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εκδηλωθεί για το κύμα ακρίβειας που κατακλύζει και την ελληνική οικονομία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσκεψή του στη Νίκαια, επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε παρεμβάσεις για ανάσχεση της ακρίβειας, με τον Υπουργό Οικονομικών να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση έμμεσων φόρων. Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διεθνώς καλπάζει, προκαλώντας αιμορραγία στην τσέπη και των ελληνικών νοικοκυριών.

Μετά το ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκέμβρη στις τιμές του φυσικού αερίου, ήρθε η σειρά του πετρελαίου να σημειώσει νέο ρεκόρ 7ετίας. Στα 92,8δολλάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού αργού και στα 93,5 το μπρέντ.

Μέσα σε 34 ημέρες η αμόλυβδη ανέβηκε κατά 5,4% με μέση τιμή πανελλαδικά το 1,84 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερη η ποσοστιαία αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης που ξεπέρασε το 1,5 ευρώ και στο πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή το 1,24 ευρώ.

«Η μόνη λύση είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την δύσκολη περίοδο», τονίζει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας η Ελλάδα σημείωσε την ακριβότερη τιμή χονδρικής, με 230,4ευρώ την μεγαβατώρα. Στα 228, 2 ευρώ η Ιταλία, στα 192,8 η Γαλλία και στα 132,3 η Γερμανία.

Η κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για νέα μέτρα στήριξης δηλώνει ο υπουργός οικονομικών.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Όλα τα αφήνω ανοιχτά γιατί δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, όμως μετά και την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Είναι αναγκαίο σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ και να δοθεί διέξοδος».

Από τη Νίκαια, όπου συνομίλησε με καταναλωτές και καταστηματάρχες, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις του για την ανάσχεση της ακρίβειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής – κατανάλωσης.

«Αυτά είναι μέτρα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να υλοποιήσει, το μυαλό της είναι πώς θα στηρίξει τους έχοντες και όχι αυτούς που με μόχθο προσπαθούν και καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα. Χρειάζεται λοιπόν η λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η εποχή που ο κ. Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής, που υποδυόταν πως είχε μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, παρήλθε ανεπιστρεπτί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Αύξηση του κατώτατου, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ ζητά και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης: «όχι λόγια μέτρα, αύριο το πρωί».

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Πολιτική αντιπαράθεση

Τα ξίφη διασταυρώνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το σχέδιο ανάπλασης στο πυρόπληκτο ΜΑΤΙ δωρεάς 10 εκατομμυρίων ευρώ της Κύπρου που αρνήθηκε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τον τρόπο που διατίθενται οι πόροι.

«Εάν νομοθετήσετε σήμερα, θα αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας και λανθασμένης διάθεσης πόρων», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ο Νίκος Ταγάρας, υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, σχολίασε πως: «δηλαδή ζητάτε απόσυρση της δωρεάς με την οποία δίνεται η δυνατότητα να τελειώσουμε έργα, άλλο να φτάνουμε σε ακραίες συμπεριφορές».

«Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία», επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Στο πολύπαθο Μάτι πρόκειται να κτιστούν κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πολιτική κόντρα για τη Novartis

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η επίσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ενημερωθούν για την απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis, που αφορά στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ανησυχούμε από τη διαδικασία αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis», επισήμανε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος βουλευτής, τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ.

Για προσβολή της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας των δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας: «Αυτό που ζητάει επί της ουσίας είναι οι δικαστικές αποφάσεις να υπηρετούν τους πολιτικούς του στόχους και τις κομματικές του σκοπιμότητες. Λογική που παραπέμπει σε αυταρχικό καθεστώς και όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

Στο στόχαστρο βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου που αφορούσαν στην πανδημία και ζητεί τη διαγραφή του.

«Ο Στράτος Σιμόπουλος αποκάλεσε “λεκέ” τους 23.700 θανάτους και την πανδημία. Περιμένουμε την αυτονόητη διαγραφή Σιμόπουλου από τον κ. Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για κανιβαλισμό προσώπων στον οποίο επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι απομονώθηκε η φράση του. Όπως δήλωσε ο Στράτος Σιμόπουλος: «Η διατύπωση μου για «λεκέ και για τρίχα που γίνεται τριχιά» δεν αφορούσε στην πανδημία, αλλά στην καταστροφολογία στην οποία καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε στους νεκρούς από την πανδημία, στη μνήμη των οποίων στέκομαι με απέραντο σεβασμό».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν, Γιάννης Ανδριώτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος