Αναστολή καθηκόντων για δύο ιατροδικαστές στην Πάτρα, με απόφαση Φλωρίδη – Πώς σχετίζονται με την υπόθεση Μουρτζούκου

Σε αναστολή καθηκόντων έχουν τεθεί, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, ο Ιατροδικαστής Πάτρας Ανδρέας Γκότσης, ο οποίος υπέγραψε τις γνωματεύσεις για τα δύο βρέφη που κατηγορείται ότι δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρζούκου, καθώς και ο Προϊστάμενος της γραμματείας της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Σταύρος Αρβανιτακης.

Σημειώνεται πως ο κ. Γκότσης είχε γνωματεύσει για τους δύο θανάτους δύο βρεφών που η ίδια η Ειρήνη Μουρτζούκου ομολόγησε ότι δολοφόνησε. Πρόκειται για την 19 ημερών κόρη της και για το έξι μηνών βρέφος της κουμπάρας της Κατερίνας.

Ο κ. Γκότσης στις ιατροδικαστικές εκθέσεις είχε καταλήξει ότι οι θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας, την ώρα που η Δικαιοσύνη με αυτή την προφυλάκιση αποφαίνεται ότι η Ειρήνη Μουρτζούκου είχε δολοφονήσει τα παιδιά – και άλλωστε υπάρχει και η ομολογία της ίδιας.

Ως εκ τούτου, αναστέλλονται τα καθήκοντα των δύο αυτών προσώπων, στον απόηχο της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναστείλει τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών μέχρι την ριζική αναδιάρθρωση της, αλλά και στον απόηχο της χθεσινής (15/7) εφόδου των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατέσχεσαν όλους τους φακέλους όλων των ιατροδικαστών εκθέσεων της τελευταίας πενταετίας.

Οι εν λόγω φάκελοι θα μπουν στο μικροσκόπιο των ιατροδικαστών και θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την αρχή.

Πρόκειται για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις από τις αρχές του 2020 έως και σήμερα. Για όσες βρεθούν εσφαλμένες εκτιμήσεις, τότε θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ι. Μπούγας στο ΕΡΤΝews: Η ιατροδικαστική Πάτρας θα επαναλειτουργήσει όταν θα εγγυάται την αξιοπιστία των εκθέσεων

Για την αναστολή καθηκόντων των δύο ιατροδικαστών στην Πάτρα μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, μίλησε στο ΕΡΤΝews ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, τονίζοντας ότι «η ιατροδικαστική Πάτρας θα επαναλειτουργήσει όταν θα εγγυάται την αξιοπιστία των εκθέσεων».

«Λάβαμε μια νομοθετική πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση του συνόλου των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας. Δημιουργήσαμε γενική διεύθυνση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τέσσερις διευθύνσεις πανελλαδικά, έτσι ώστε να μπορούμε να βάλουμε τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε μια νέα βάση, να εργάζονται χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες με επαρκές προσωπικό και με αξιόπιστες ιατροδικαστικές εκθέσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «σε μια ανακριτική διαδικασία, η αξιοπιστία της ιατροδικαστικής έκθεσης είναι το σημείο “κλειδί”. Θέλουμε οποιαδήποτε υπόνοια αδιαφάνειας και αξιοπιστίας να εκλείψει».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου αυτού, ο κ. Μπούγας σημείωσε ότι «θα γίνει σύντομα, στον αναγκαίο χρόνο, ώστε να διακριβωθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην καλή λειτουργία της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας για να επαναλειτουργήσει».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Έπειτα, ο κ. Μπούγας σχολίασε ότι «εφαρμόζουμε σε πιλοτικό στάδιο μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, πάντα υπό τον τελικό έλεγχο των ιατροδικαστών. Θέλουμε σε συνδυασμό με έμπειρο και επαρκές προσωπικό αλλά και τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να εφαρμοστούν στην ιατροδικαστική, να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Σχετικά με την υπόθεση Μουρτζούκου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «θα γίνει ο έλεγχος της πληρότητας του φακέλου. Θα δούμε αν υπάρχουν τα σχέδια των ιατροδικαστικών εκθέσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε εάν υπάρχει σε οποιοδήποτε βαθμό ευθύνη των εμπλεκόμενων ιατροδικαστών ή όχι».

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος