Ανάστατοι οι γονείς από τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών

Σε συγχωνεύσεις τμημάτων οδήγησαν τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκαπίδευση, παρά τις 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες 6.000 είναι τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκαπίδευση, ενώ 4.000 και πλέον είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης στήριξης σε όλη τη χώρα.

«Ο πολύ μεγάλος αριθμός των αναρρωτικών αδειών που παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα και η έλλειψη ορθής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού δημιούργησαν κάποια κενά. Κάνουμε από την αρχή διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις για εξορθολογισμό. Δεν είναι δυνατόν με 50.000 τοποθετήσεις να παρουσιάζονται ακόμη κενά και αυτό το θέμα θα το λύσουμε άμεσα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου παιδείας τονίζει στην ΕΡΤ ότι με τις προσλήψεις της πρώτης και της δεύτερης φάσης καλύφθηκε το 90% των κενών και παράλληλα υπενθυμίζει ότι τις επομένες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση της τρίτης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών.

«Παιδιά που μπήκαν σε ένα ρυθμό, πρέπει τώρα να αλλάξουν εκπαιδευτική διαδικασία και να συμπτυχθούν ώστε να φθάσουμε σε εποχές covid σε τμήματα 22, 23, 24 παιδιών», καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, Χρήστος Ματσούκας.

Για αλλαγές που δεν είναι εύκολες ούτε για το παιδί της που πηγαίνει Β’ Δημοτικού ούτε και για τον αδερφό του που πηγαίνει Ε’ Δημοτικού, μίλησε η μητέρα Μάγδα Θυμιάδη.

«Σε κάθε σχολική μονάδα λείπει η κάποια ώρα ειδικότητας ή κάποιες ωρες δασκάλου, κυρίως από το ολοήμερο«, δήλωσε από την πλευρά της η δασκάλα, Μ. Βαμβακούση.

«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας μέσω των συγχωνεύσεων είναι να εξαφανιστούν αυτά τα κενά, έτσι ώστε και η Τρίτη φάση που θα ακολουθήσει και είναι αναγκαία να είναι και αυτή πενιχρή όπως η προηγούμενη», ανέφερε ωστόσο ο Νικήτας Συρίγος, Πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Αθήνας, «Περικλής».

Σε κατάληψη τριών σχολείων μαζί με τους γονείς τους προχώρησαν οι μαθητές σε Πύργο και Πελόπιο το πρωί της Τετάρτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία τους.

Ειδικότερα, στο 4ο Γυμνάσιο γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για τη μείωση δύο τμημάτων του σχολείου στη Β’ και τη Γ’ τάξη, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και υπονόμευση της παιδαγωγικής διαδικασίας ιδιαίτερα σε τμήματα με 27 μαθητές.

Με κινητοποίηση στην έδρα της Β’ Διεύθυνσης ΠΕ Αθήνας εκπαιδευτικοί και γονείς το πρωί της Τρίτης 12/10 εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενάντια στη συγχώνευση τμημάτων της Γ’ τάξης του Δημοτικού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας.

Αντίστοιχες είναι οι διαμαρτυρίες των γονιών του Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν επίσης συγχωνεύσεις σε σχολικά τμήματα στην Θεσσαλονίκη, τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά, την Ανατολική Αττική, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Ηλεία, τη Γ΄ Αθήνας, τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα κλπ.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος