Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Για πρώτη φορά το εμβόλιο για μωρά & ηλικιωμένους κατά του επικίνδυνου ιού

Array

Για πρώτη φορά θα έχουμε σύντομα νέα εμβόλια για τον RSV, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, επισήμανε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ.

«Ο ιός είναι δολοφόνος για μωρά και για ηλικιωμένους και τα εμβόλια που θα βγουν θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Θα γίνονται είτε σε εγκύους είτε για να προστατεύσουν τα μωράκια τους, είτε σε ηλικιωμένα άτομα» είπε συμπληρώνοντας «πως τα εμβόλια δεν είναι για να τα έχουμε στο ράφι πρέπει να τα κάνουμε».

Ο ίδιος παρέπεμψε δε στην έξαρση της ιλαράς που πλήττει την Ινδία.

«Υπάρχει μεγάλη επιδημία, πάνω 12.000 καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς σε λίγες μέρες, γιατί με την καταστροφή που είχαν με τον κορονοϊό δεν έκαναν τους σωστούς εμβολιασμούς και τα μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι μείναν ανεμβολίαστα, νοσούν και πεθαίνουν φέτος. Οπότε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορονοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις δημιουργούν τεράστια προβλήματα που δεν είναι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά είναι και όλα τα συμπαρομαρτούντα» είπε ακόμα.

Τι είναι ο ιός RSV 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV είναι ένας πολύ κοινός ιός της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Ο RSV προσβάλλει όλα σχεδόν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και είναι το σημαντικότερο αίτιο βρογχιολίτιδας τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό. Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής.

Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Έρευνα που ανακοινώθηκε από την Pfizer την 1η Νοεμβρίου 2022, έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων βοήθησε στην προστασία των νεογνών τους από τον κοινό αλλά τρομακτικό αναπνευστικό ιό που γεμίζει τα νοσοκομεία με μωρά κάθε φθινόπωρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος