Αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ, μετά από προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

«Την Παρασκευή, 5 Μαΐου, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που άσκησε το ΕΚΑ και το σωματείο μέλος του “Σωματείο Εργαζομένων στην ACS” κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επίσης επισημαίνει πως: «Θυμίζουμε ότι η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από τη θετική απόφαση του Δ’ Τμήματος του δικαστηρίου για το ίδιο θέμα, το οποίο έκρινε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΓΕΜΗΣΟΕ, καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλουν το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το ΕΚΑ ανέπτυξε πλήρως τα νομικά του επιχειρήματα στα μέλη της Ολομέλειας, αποδεικνύοντας πλήρως ότι οι διατάξεις για το μητρώο αυτό, το μόνο που επιδιώκουν είναι ο έλεγχος της ίδρυσης και της λειτουργίας των συνδικάτων και η δημιουργία τεράστιων εμποδίων στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των σωματείων τους. Ο προσχηματικός χαρακτήρας των λόγων θέσπισης του μητρώου αυτού αναδείχθηκε ξεκάθαρα στο δικαστήριο όπως και η ευρεία παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, όπως είναι αυτά της συμμετοχής σε συνδικαλιστική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Εργασίας με σαθρά και αστήρικτα επιχειρήματα, επιχείρησε χωρίς επιτυχία να δικαιολογήσει τις ρυθμίσεις αυτές».

Τέλος, η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση τονίζει πως: «Είναι εδραία η πεποίθησή μας ότι η Δικαιοσύνη, για άλλη μία φορά, θα διαπιστώσει την αντίθεση του ΓΕΜΗΣΟΕ με βασικές συνταγματικές διατάξεις, θα καταργήσει την διοικητική άδεια ίδρυσης του σωματείου που, κατ’ ουσίαν, θεσπίζει ο νόμος αυτός και θα στείλει στη λήθη το αντιεργατικό έκτρωμα! Η τελική απόφαση θα εκδοθεί εντός των επομένων μηνών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος