Ανακύκλωση: Με QR code σε αυτοκόλλητα, ανακυκλώσιμες σακούλες και «προσωπικούς» κάδους η διαδικασία (video)

Δυναμικά έχει μπει στη ζωή μας και το μοντέλο συλλογής των σκουπιδιών από τους δήμους, στα σπίτια μας, πόρτα – πόρτα, σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Όπως στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου οι κάδοι βρίσκονται εντός ή και εκτός της κάθε ιδιοκτησίας.

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής «Από τις Έξι» μίλησαν δημότες της περιοχής, οι οποίοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οικιακής ανακύκλωσης.

Προχωρώντας σε ένα μοντέλο που χρησιμοποιούν ευρέως στο εξωτερικό ως προς τις γραμμές οικιακής ανακύκλωσης, όλο και περισσότεροι δήμοι ανά την Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες τους να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Στους πολίτες διατίθενται δωρεάν ανακυκλώσιμες σακούλες και «έξυπνα» αυτοκόλλητα με QRCODE. Με τον τρόπο αυτό, οι δήμοι, καταμετρούν την ποσότητα απορριμμάτων που ανακυκλώνει το κάθε νοικοκυριό και αναλόγως συλλεγεί πόντους.

Πληρώνω όσο Πετάω

Η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται δύο φορές την εβδομάδα από τον εκάστοτε δήμο, έξω από την πόρτα του σπιτιού σου.

Οι αλλαγές που φέρνει στην αποκομιδή και τη διαχείριση των αποβλήτων το σύστημα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) και Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ) είναι κάτι που έχει βοηθήσει να οδεύει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης «προς μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων» όπως δηλώνει ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP CEI-Greece Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι η επέκταση και η καθολική εφαρμογή στο σύνολο του Δήμου, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οικιακών απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ) όπως ήδη εφαρμόζετε στις περιοχές Πηγαδάκια της Βούλας και Δίλοφο της Βάρης.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος