Ανακοινώνονται στις 10:00 οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις 10:00 λαμβάνει τέλος οι αγωνία χιλιάδων υποψηφίων και των οικογενειών τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου, στο www.ertnews.gr, ενώ στην ΕΡΤ1 μεταδίδεται ειδική έκτακτη εκπομπή, στις 11.00 το πρωί. Εντός της ημέρας οι κατάλογοι θα αναρτηθούν και στα λύκεια όλης της χώρας.

Αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας. Πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων, ενώ αισθητή πτώση αναμένεται στις περιζήτητες σχολές.

Η ΕΡΤ1 σε ειδική εκπομπή με τη Μάχη Νικολάρα θα παρουσιάσει σε ποιες σχολές υπήρξε άνοδος και σε ποιες πτώση, τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι υποψήφιοι εισάγονται σε κάποια σχολή, αλλά και όσοι δεν κατάφεραν να περάσουν.

Προσκεκλημένοι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Χασάπης, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κώστας Αγγελάκος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης εξηγούν, καταγράφουν και αναλύουν τα συμπεράσματα της διακύμανσης των φετινών βάσεων.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη πτώση στις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές όπως είναι οι ιατρικές και οι πολυτεχνικές ενώ ηπιότερη πτώση αναμένεται να εμφανίσουν οι Νομικές, τα «ρετιρέ» της Θεωρητικής κατεύθυνσης.

Οι Οικονομικές σχολές δεν θα εμφανίσουν μεγάλη διακύμανση σε σχέση με πέρυσι καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στο πρώτο μάθημα δηλαδή στις αρχές οικονομικής θεωρίας ήταν σχεδόν άριστες.
Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος