Άμεση η κατάργηση των ιστοσελίδων που μεταδίδουν παράνομα αθλητικά γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης

«Εί­ναι κοι­νός τό­πος η δια­πί­στω­ση ότι σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο το φαι­νό­με­νο της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας λαμ­βά­νει πλέ­ον ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις, απει­λώ­ντας τις δη­μιουρ­γι­κές βιο­μη­χα­νί­ες, θέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο την επι­βί­ω­ση των δη­μιουρ­γών ή ακό­μα και οδη­γώ­ντας σ’ εξα­φά­νι­ση ολό­κλη­ρους κλά­δους», επισημαίνει ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου).

Παράλληλα τονίζει πως: «Η κα­τά­στα­ση επι­δει­νώ­θη­κε ση­μα­ντι­κά από τις συ­νέ­πειες της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, η οποία δη­μιούρ­γη­σε αυ­ξη­μέ­νες ανά­γκες στους χρή­στες για ενη­με­ρω­τι­κό, εκ­παι­δευ­τι­κό και ψυ­χα­γω­γι­κό υλι­κό. Επι­πλέ­ον, οι τε­χνο­λο­γι­κές εξε­λί­ξεις και η έκρη­ξη των έξυ­πνων μέ­σων έχουν συμ­βά­λει κα­τα­λυ­τι­κά στην αύ­ξη­ση των χρη­στών του δια­δι­κτύ­ου, διευ­κο­λύ­νο­ντας την πρό­σβα­ση στους ιστό­το­πους, των πει­ρα­τι­κών συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων.

Ση­μειω­τέ­ον ότι τα κέρ­δη των ιδιο­κτη­τών/δια­χει­ρι­στών των πει­ρα­τι­κών ιστο­σε­λί­δων, όπως υπο­λο­γί­ζε­ται, αυ­ξά­νο­νται με γε­ω­με­τρι­κή πρό­ο­δο. Πρό­σφα­τα δη­μο­σιευ­μέ­νη έρευ­να, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τη μη κερ­δο­σκο­πι­κή ορ­γά­νω­ση Digital Citizens Alliance και την εται­ρία White Bullet Solutions, κα­τέ­δει­ξε ότι οι ιστό­το­ποι και οι εφαρ­μο­γές με πει­ρα­τι­κές ται­νί­ες και τη­λε­ο­πτι­κές σει­ρές κερ­δί­ζουν πε­ρί­που 1,3 δισ. δο­λά­ρια από δια­φη­μί­σεις κά­θε χρό­νο! Πο­σό αστρο­νο­μι­κό αν λά­βου­με υπό­ψη ότι η έρευ­να έγι­νε στο­χευ­μέ­να σε συ­γκε­κρι­μέ­νες ιστο­σε­λί­δες, οι οποί­ες φι­λο­ξε­νούν μό­νο ται­νί­ες και τη­λε­ο­πτι­κές πα­ρα­γω­γές.

Με δε­δο­μέ­νη την τε­ρά­στια απώ­λεια εσό­δων από τη με­τά­δο­ση αθλη­τι­κών γε­γο­νό­των στη χώ­ρα μας και κά­τω από τις πιέ­σεις που άσκη­σαν η Cosmote TV και η Nova για λή­ψη νο­μο­θε­τι­κών μέ­τρων, στον ν. 4821/2021 (ΦΕΚ 134/Α/31-7-2021) για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό του Ελ­λη­νι­κού Κτη­μα­το­λο­γί­ου, συ­μπε­ρι­λή­φθη­καν νέ­ες ρυθ­μί­σεις για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας (τρο­πο­ποί­η­ση της παρ. 10Α του άρ­θρου 66Ε του ν. 2121/1993).

Συ­γκε­κρι­μέ­να, η νέα νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του άρθ. 48 προ­βλέ­πει το live dynamic blogging των ιστο­σε­λί­δων που «κλέ­βουν» από τις πλατ­φόρ­μες κυ­ρί­ως αθλη­τι­κά γε­γο­νό­τα. Τη δια­κο­πή της πρό­σβα­σης θα ανα­λαμ­βά­νουν οι ίδιοι οι πά­ρο­χοι (Cosmote, Vodafone, Wind, Nova), οι οποί­οι με­τα­δί­δουν τα γε­γο­νό­τα αυ­τά.

Σύμ­φω­να με την αι­τιο­λο­γι­κή έκ­θε­ση, με το άρ­θρο 48-Ρυθ­μί­σεις για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­δι­κτυα­κής πει­ρα­τεί­ας, επέρ­χο­νται ου­σια­στι­κές βελ­τιώ­σεις που κα­θι­στούν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη την υφι­στά­με­νη ει­δι­κή δια­δι­κα­σία άμε­σης λή­ψης προ­λη­πτι­κών μέ­τρων για την προ­στα­σία των κα­τό­χων προ­στα­τευό­με­νων δι­καιω­μά­των πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας ή συγ­γε­νι­κών δι­καιω­μά­των για γε­γο­νό­τα εθνι­κής ή διε­θνούς τη­λε­θέ­α­σης που πρό­κει­ται να με­τα­δο­θούν ταυ­τό­χρο­να με τη διε­νέρ­γειά τους, ιδί­ως ζω­ντα­νές με­τα­δό­σεις πο­λι­τι­στι­κών ή αθλη­τι­κών γε­γο­νό­των, σε πε­ρι­πτώ­σεις που επί­κει­ται με­γά­λης κλί­μα­κας προ­σβο­λή αυ­τών μέ­σω του δια­δι­κτύ­ου».

Ακολούθως ο ΟΣΔΕΛ αναφέρει ότι: «Με τη νέα διά­τα­ξη οι δι­καιού­χοι μπο­ρούν να υπο­βά­λουν αί­τη­ση στην Επι­τρο­πή το αρ­γό­τε­ρο 15 ημέ­ρες πριν από την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημε­ρο­μη­νία για τη με­τά­δο­ση γε­γο­νό­των εθνι­κής ή διε­θνούς τη­λε­θέ­α­σης (π.χ. Champions League). «Αν η Επι­τρο­πή κά­νει δε­κτή την αί­τη­ση, εκ­δί­δει από­φα­ση, με την οποία κα­λεί τους πα­ρό­χους πρό­σβα­σης στο δια­δί­κτυο να δια­κό­ψουν την πρό­σβα­ση στο πε­ριε­χό­με­νο και να λά­βουν οποιο­δή­πο­τε άλ­λο μέ­τρο κρί­νουν πρό­σφο­ρο και το οποίο στο­χεύ­ει στην παύ­ση, στην απο­τρο­πή επα­νά­λη­ψης ή και στην πρό­λη­ψη της προ­σβο­λής, εντός προ­θε­σμί­ας, που δεν μπο­ρεί να εί­ναι μι­κρό­τε­ρη από 6 ώρες και με­γα­λύ­τε­ρη από 12 ώρες από την απο­στο­λή της από­φα­σης» (ν. 4821/2021, άρθ. 48, παρ. 2α).

Οι πα­́ρ­οχοι υπη­ρε­σιών πρό­σβα­σης στο δια­δί­κτυο οφεί­λουν να απο­στεί­λουν άμε­σα δη­λώ­σεις για συμ­μόρ­φω­ση με το δια­τα­κτι­κό της από­φα­σης της Επι­τρο­πής στην Εθνι­κή Επι­τρο­πή Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Τα­χυ­δρο­μεί­ων (ΕΕΤΤ). Συγ­χρό­νως, η Επι­τρο­πή του Υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού θα μπο­ρεί να επι­βά­λει τη δια­κο­πή πρό­σβα­σης σε πει­ρα­τι­κές ιστο­σε­λί­δες που θα «ανέ­βουν» και θα φέ­ρουν πα­ρεμ­φε­ρή τί­τλο, εντός 24 ωρών.

Με τον τρό­πο αυ­τόν επι­λύ­ε­ται ένα ση­μα­ντι­κό πρό­βλη­μα, αφού η πρα­κτι­κή των πει­ρα­τών, στις πε­ρι­πτώ­σεις που δια­κό­πτε­ται η πρό­σβα­ση στην ιστο­σε­λί­δα τους, εί­ναι να ανοί­γουν νέα με πα­ρεμ­φε­ρή τί­τλο και να συ­νε­χί­ζουν απτό­η­τοι την πα­ρά­νο­μη δρα­στη­ριό­τη­τά τους.

Επι­πλέ­ον, κα­θώς εί­ναι σύ­νη­θες οι ιστό­το­ποι με πα­ρά­νο­μο υλι­κό να φι­λο­ξε­νούν δια­φο­ρε­τι­κά εί­δη έρ­γων π.χ. ται­νί­ες, τη­λε­ο­πτι­κές σει­ρές, βι­βλία κλπ., με τη ρύθ­μι­ση αυ­τή ενι­σχύ­ε­ται η προ­στα­σία όλων των πνευ­μα­τι­κών έρ­γων. Κά­θε δια­κο­πή πρό­σβα­σης σε ιστο­σε­λί­δα με πει­ρα­τι­κό υλι­κό, δυ­σχε­ραί­νει την πρό­σβα­ση χρη­στών σε πα­ρά­νο­μα αναρ­τη­μέ­να έρ­γα, που προ­στα­τεύ­ο­νται από το δί­καιο της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας.

Από το 2019 ο ΟΣ­ΔΕΛ ερ­γά­ζε­ται συ­στη­μα­τι­κά για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της ηλε­κτρο­νι­κής πει­ρα­τεί­ας (Anti-piracy) και της πα­ρά­νο­μης διά­θε­σης προ­στα­τευό­με­νων έρ­γων λό­γου στο δια­δί­κτυο. Οι συμ­βα­σιού­χοι του Ορ­γα­νι­σμού έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να υπο­βά­λουν κα­ταγ­γε­λία ηλε­κτρο­νι­κά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος