Αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο – Τι προβλέπει για συνεπιμέλεια και διαζύγια (video)

Τρία νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μετά από σαράντα χρόνια έρχονται αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο με πρώτο μέλημα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το συμφέρον των παιδιών.

Για τολμηρές και ισορροπημένες αλλαγές που αφορούν σε ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών σχέσεων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου από το υπουργείο δικαιοσύνης, έπειτα από σχεδόν 4 δεκαετίες.

«Το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «προφανώς, επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο».

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, προωθεί μεταξύ άλλων την από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας, την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση του συναινετικού διαζυγίου, καθιέρωση ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας για τον διαζευγμένο γονέα που δεν διαμένει μαζί με το παιδί και καθιέρωση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών.

Επί τάπητος και οι προωθούμενες αλλαγές για την τηλεργασία στο Δημόσιο, τόσο σε συνθήκες κρίσης όπως αυτή της πανδημίας όσο και σε κανονικές. Ένα νομοσχέδιο που όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται να συμπληρώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

«Είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση, η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας (…) Βέβαια μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, Εθνικό Μητρώο με ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιστορικό ενώ αυστηροποιούνται και τα πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος