Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία πλησίασε τα ξημερώματα της Τρίτης τον περίβολο του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά γιατί το είχαν καλύψει οι καπνοί, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που το περικύκλωσε. Την ίδια ώρα 69 ασθενεις μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναχώρησε λίγο μετά τις 11:00 για την Καβάλα.

Έγκυος γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο

Οι φλόγες πλησίασαν κυριολεκτικά μέσα σε τμήμα της αυλής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης την ώρα που το προσωπικό με ασθενοφόρα προχωρούσε στην εκκένωση του.

Από τα παράδοξα της χθεσινής βραδιάς είναι ότι έγκυος γέννησε καθοδόν προς το πλοίο, μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του νοσοκομείου.

Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο

H έγκυος γυναίκα ήταν το τελευταίο πρόσωπο που μεταφέρθηκε χθες το βράδυ κατά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στο ασθενοφόρο τη γυναίκα συνόδευαν ένας γιατρός και μια μαία που δεν έκρυψαν τη χαρά τους μετά τον επιτυχημένο τοκετό κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες. Τα ξημερώματα με ασφάλεια μεταφέρθηκαν επίσης στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα έντεκα νεογνά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΝΑ).

Την ίδια που μια νέα ζωή γεννιόταν, ώρες αγωνίας βίωναν οι συγγενείς αρκετών ασθενών που είχαν κληθεί για να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια εφόσον ήταν δυνατή η έκδοση εξιτηρίου από το νοσοκομείο.

Όπως μετέδωσε ο Κώστας Καντούρης από τον χώρο του νοσοκομείου ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις που πιθανώς να οφείλονται σε φιαάλες οξυγόνου που βρίσκονταν στον χώρο.

Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο
Με ασθενοφόρα και ΙΧ έγινε η απομάκρυνση των 204 ασθενών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, μέσα στη νύχτα και ενώ οι φλόγες είχαν πλησιάσει στον περίβολό του.

Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει να έχει περιοριστεί με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο και να επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες.

Νοσοκομείο εκστρατείας το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής»

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 69 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Στο ferry boat που επιτάχθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

 Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 69 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο
Καλυμμένο από πυκνό σύννεφο καπνού και στάχτης ήταν το Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν από την προληπτική εκκένωσή του.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Μετά τις 02:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περιοχές δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα εστάλη σε Ελαιώνα, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή ενώ χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνονται από την περιοχή που φλέγεται.

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλεους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και είναι σε σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο, τον ΑΓΕΕΘΑ και τον ΥΠΑΡΧΗΓΌ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο

Απομακρύνθηκαν 130 ηλικιωμένοι από δύο γηροκομεία

 Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις» ανέφερε ο Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος της πόλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Αλεξανδρούπολη: Πολλαπλά πύρινα μέτωπα – Aναχώρησε για την Καβάλα το πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο
Φωτιά καίει ξύλα στον Οικισμό της Παλαγίας, στην Αλεξανδρούπολη, τα ξημερώματα της Τρίτης 22 Αυγούστου. Μετά τις 02.00 εκκενώθηκαν παραθαλάσσιοι οικισμοί δυτικά της πόλης: Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Προστατεύτηκαν κρίσιμες υποδομές

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να προστατεύσουν τις αποθήκες πυρομαχικών που υπήρχαν στην περιοχή με πληροφορίες να λένε ότι η φωτιά πέρασε από πεδίο βολής όπου και ακούστηκαν εκρήξεις μέσα στη νύχτα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγες οι εκρήξεις αφορούν βλήματα πυροβολικού από πεδία βολής του νότιου Έβρου.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Έβρο είχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, ήταν αποψιλωμενες και με ασφαλισμένα τα πυρομαχικά. Αποτέλεσμα ήταν η φωτια να μην βρει καύσιμη ύλη ώστε να τροφοδοτηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ μετά την σύσκεψη του συντονιστικού στην Αλεξανδρούπολη, μετέβη στο νοσοκομείο που εκκενώθηκε αλλά και σε μια εκ των δυο αποθηκών πυρομαχικών ώστε να δει από κοντά τα μέτρα ασφάλειας. Ο Αρχηγός έχει δώσει σαφείς εντολές για την αύξηση των περιπολιών στην προκάλυψη, η ενεργοποίηση Ειδικών δυναμεων στην επιτήρηση, με έμφαση στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στα δρομολόγια που περνούν από μειονοτικά χωριά και τέλος μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας. Για την ενίσχυση της περιφρούρησης, το πρωί στελέχη της Ε μοίρας καταδρομέων μετακινήθηκαν για την Ροδόπη και τον Έβρο.

Ένας νεκρός στη Λευκίμμη

Τραγική εξέλιξη στη φωτιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς. Νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταματάκης το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστη.

Κοντά στο χωριό Αισύμη του Έβρου βρίσκεται η φωτιά που εδώ και ώρες κατακαίει το δάσος της Δαδιάς. Οι φλόγες έχουν «διανύσει» απόσταση 20 χιλιομέτρων. Μάχη δίνουν οι κάτοικοι του χωριού για να συγκρατήσουν τις φλόγες και με γεωργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Πηγή: EΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος