Πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Στον Ενικό».
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συμπαράσταση της ΕΕ ώστε η Ελλάδα «να μην σηκώσει τα βάρη όλης της Ευρώπης». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιστροφή των θεσμών στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και κλείσιμο της αξιολόγησης σύντομα.
Συμπαράσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο κ. Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τη διαχειρίζεται με ανθρωπιά την ώρα που και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη χρήση του βέτο στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Για την περίπτωση της Αυστρίας είπε ότι πλέον τη δείχνουν με το δάχτυλο στην ΕΕ και καταλόγισε στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν σπασμωδικές κινήσεις.
Τέλος στα blame games μπαίνει με το ΝΑΤΟ
Για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, σημείωσε ότι έτσι τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών, ενώ πρόσθεσε ότι η εν λόγω απόφαση κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε πως η χώρα μας διεκδικεί και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη.
Σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας είπε ότι η υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα.Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Παρασκευή θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.
Στόχος η διαμόρφωση εθνικής γραμμής στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως η κατάσταση είναι σύνθετη. Η συζήτηση δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
«Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης», είπε ο πρωθυπουργός.
Σύντομα κλείσιμο της αξιολόγησης – Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων – Δεν κάνουμε συσχέτιση με το προσφυγικό
Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ για διαφορά εκτιμήσεων συγκριτικά με τους υπόλοιπους θεσμούς. «Για πρώτη φορά, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης συμπίπτουν με αυτές των θεσμών για την πορεία της συμφωνίας. Μόνο το ΔΝΤ είναι σε απόσταση», είπε και κάλεσε τον οργανισμό να απαντήσει «αν συμφωνεί με το πρόγραμμα να μείνει, αν όχι να μας το πει».
«Δεν ήμουν από αυτούς επιθυμούσα διακαώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έκανα όμως αυτή την υποχώρηση διότι έπρεπε να υπάρξει συμφωνία. Τώρα λοιπόν αυτό το οποίο πιστεύω και όλοι οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια επιστροφή στο ρεαλισμό από την πλευρά του Ταμείου για να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση ούτε και είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να επικαλεστεί την προσφυγική κρίση για να βγει εκτός των πλαισίων της συμφωνίας.
Σημείωσε όμως ότι η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει σε άλλο πλαίσιο τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη, «διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».
Χαρτακτήρισε την αξιολόγηση ως την πιο κρίσιμη γιατί θα μας δώσει και «τη διαγραφή-ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει, σημειώνοντας ότι στην οικονομία τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη», είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ερωτηθείς πότε επιστρέφουν οι θεσμοί, ο πρωθυπουργός είπε αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το Ταμείο να συμφωνήσει να κάνει μια στροφή στο ρεαλισμό. Εξέφρασε την εκτίμηση για επιστροφή στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και πρόσθεσε ότι το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας.
Ασφαλιστικό: Εντός συμφωνίας η μείωση των δαπανών – Προσπαθούμε για την άμβλυνση των αδυναμιών
Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η μείωση των δαπανών είναι απόρροια της συμφωνίας και πως η μεταρρύθμιση κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προστασία των συντάξεων. «Έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την πλειοψηφία που έχουν συντάξεις από 600 έως 1200 ευρώ και βεβαίως ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε και οι συντάξεις που είναι 1400 , 1500 ευρώ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να συζητήσουμε να μπει ένα πλαφόν». Ο πρωθυπουργός εξήγησε όμως ότι και αυτό το μέτρο θα έχει συμβολική αξία διότι είναι λίγες αυτές οι συντάξεις και άρα είναι μικρή και η περικοπή αυτών των δαπανών.
Για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε πως γίνεται προσπάθεια άμβλυνσης των αδυναμιών και πως ειδικά για τους πρώτους επετεύχθη με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνία για το φορολογικό, η οποία θα εξισορροπήσει τις αυξημένες εισφορές από την εναρμόνιση του ασφαλιστικού τους. Επανέλαβε ότι δε ότι η πρόταση της κυβέρνησης προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών. Έφερε δε ως παράδειγμα την πρόνοια μέσα στην αγροτική οικογένεια ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύπτεται με το εργόσημο και να εκπίπτει έτσι ένα σημαντικό ποσό.
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει συντελεστής φορολογίας στο 50%, είπε ότι αν υπάρξει θα αφορά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ και τόνισε ότι αυτό δεν είναι ταξικό μίσος, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά είναι ταξική δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έτοιμα προς κατάθεση είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα του εξωτερικού, το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι αυτά τα νομοσχέδια να κατατεθούν μέσα στο Μάρτιο, παράλληλα με το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Για το δημοψήφισμα
«Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα, ότι η επιμονή μου θα ήταν να παίξω το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού, έκανα πίσω, αλλά μόνο τότε έκανα πίσω. Δεν έκανα πίσω ούτε στις απειλές, ούτε στους εκβιασμούς ούτε στις απειλές που δέχθηκα μέσα και έξω από τη χώρα. Και όταν κάναμε αυτόν το συμβιβασμό, τότε είχα το σθένος να μην το κρύψω κάτω από το τραπέζι και να ζητήσω ξανά την έγκριση του ελληνικού λαού. Και πήρα την έγκριση του ελληνικού λαού. ‘Αρα να τελειώνει αυτή η πλάκα», είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.
Αναφορικά στις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήθελε να βγει «ναι» στο δημοψήφισμα με μικρή διαφορά για να το υλοποιήσει στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανόητη κριτική διότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως αν έχανε το δημοψήφισμα θα έπαυε να είναι και πρωθυπουργός. «Δέχομαι κριτική αν έκανα ή δεν έκανα καλή διαπραγμάτευση. Αλλά επί του ηθικού πεδίου, δεν δέχομαι κριτική και λάσπη», είπε.
Κανένα παζάρι με ομερτά στα θέματα διαπλοκής και διαφθοράς
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα προσθέτοντας ότι αυτή δεν παζαρεύεται με ομερτά στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατά την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη του ζήτησε να υπάρξει από κοινού προσπάθεια για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, αλλά και να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, να πάμε στην εκλογή του ΕΣΡ και στην αδειοδότηση των καναλιών.
Έφυγε, είπε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα το σκεφθεί αν φύγουν οι εξουσίες από υπουργό Επικρατείας. Το έκανα είπε ο κ. Τσίπρας και αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μια ολόκληρη γραμμή άμυνας για να μποϊκοτάρει την εκλογή ΕΣΡ και να καλύψει τον Παπασταύρου και την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.
Επίσης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν συνεχάρη ούτε την ΕΛΑΣ για το «κύκλωμα των εκβιαστών». «Θα δείτε αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στην παρατήρηση ότι εις «εκ του κυκλώματος» είχε φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ, είπε «να καταδικάσουμε την ΕΡΤ για την αστοχία, αλλά ας απαντηθεί ποιοί και πως διοχέτευαν κρατικό χρήμα, τι ακριβώς διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ;» «Ο κ. Μητσοτάκης τα καλύπτει αυτά» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών ως «μεγάλη τομή», τονίζοντας ότι θεσπίζονται κανόνες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα. Επανέλαβε, ότι έπρεπε να σπάσει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων που εξασφάλιζαν μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες την δανειοδότηση επιχειρήσεων Τύπου με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους από τα ΜΜΕ αυτά.
Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα των καναλιών είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι τόση, ώστε «να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια». Ερωτηθείς «γιατί να μην το ρυθμίσει αυτό η αγορά;» απάντησε θέτοντας το ερώτημα «γιατί επί 25 χρόνια δεν κατάφερε να αυτορυθμιστεί η αγορά;»
Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ερώτημα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχουν κανόνες ανάλογοι «με εξαίρεση την Ιταλία λόγω του φαινομένου του ‘μπερλουσκονισμού’» είναι τόσο αδαείς. Υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του νόμου είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, ότι θα υπάρξει συζήτηση επ’ αυτού με την ΕΣΗΕΑ, ενώ μια σκέψη είναι να έχουν προτεραιότητα οι νυν εργαζόμενοι στα κανάλια.
Σε ότι αφορά τις «τέσσερις μυστικές συναντήσεις με τον κ. Σ. Ψυχάρη» είπε «μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν «επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης «είναι σε πανικό» και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε. Κληθείς να σχολιάσει τα περί «χρυσών εφεδρειών» από το άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Ψυχάρη να πάει «στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος