Αλ. Λίγκας για την ελληνορθόδοξη μουσική της στέψης: Οι λόγοι που επιλέξαμε τον Ψαλμό 71

Άρωμα Ελλάδας είχε η στέψη του βασιλιά Καρόλου καθώς ακούστηκε, για πρώτη φορά σε στέψη, ελληνορθόδοξη μουσική και βυζαντινά τραγούδια, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Λίγκα.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο. Έτσι λοιπόν θέλησε να δώσει και την ελληνική πινελιά σε αυτήν την μεγαλειώδη ιστορική τελετή. Έτσι, επέλεξε τον Ψαλμό 71 του Δαυίδ.

Ο καθηγητής Λειτουργιολογίας και Ορθόδοξης Μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία της Νέας Υόρκης, Αλέξανδρος Λίγκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι “επέλεξε αυτόν τον ψαλμό επειδή είναι ένα από τους ψαλμούς που μιλάνε ειδικά για τους βασιλιάδες και χρησιμοποιήθηκε και στο Βυζάντιο για τους αυτοκράτορες. Και μάλιστα η μελοποίηση του ψαλμού αυτού είναι από ένα ρεπερτόριο που γράφτηκε πιο πρόσφατα για την ελληνική βασιλική οικογένεια. Δημοσιεύθηκε το 1936 σε μια συλλογή στην Αθήνα και έτσι ήταν κάτι που το είχε και ο κλήρος του Αββαείου και συμφωνήσαμε ότι ταιριάζει με την ακολουθία της σκέψεως την Αγγλικανική, που προέρχεται μάλιστα από μια καθολική ακολουθία που γράφτηκε πριν από 1000 περίπου χρόνια“.

Ήταν το αίτημα του βασιλιά να τιμήσει τον πατέρα του και μετά το κείμενο της ακολουθίας γράφηκε σε συνεργασία με τον κλήρο του Αββαείου και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Εγώ μπήκα σε αυτούς τους κύκλους γιατί είχαν αυτό το πρόβλημα. Πώς να εκπληρώσουν το αίτημα του βασιλιά. Κι αφού είμαι και διευθυντής χορωδίας με εμπιστεύτηκαν” πρόσθεσε.

Ο κ. Λίγκας αποκάλυψε ότι είχαν οπτική επαφή με τον βασιλιά και ότι ο δούκας του Εδιμβούργου Εδουάρδος τους ευχαρίστησε προσωπικά. “Βγαίνοντας μας κοίταξε, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω, αλλά μετά από λίγο καιρό ο αδελφός του, ο δούκας του Εδιμβούργου και μας ευχαρίστησε προσωπικά” είπε.

Η εν λόγω στέψη ήταν το αποκορύφωμα ενός ταξιδιού επτά δεκαετιών που ο Κάρολος από διάδοχος έγινε μονάρχη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος