Αχαΐα: Μικροεστίες & καταστροφές — Στο Λαμπίρι επικεντρώνονται οι προσπάθειες

Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια Αχαΐας. Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον σε χαράδρα στη Ζήρια και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Δέκα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και αρκετά υπέστησαν ζημιές κυρίως στους περιβάλλοντες χώρους ενώ έχουν καταστραφεί πολλές καλλιέργειες και μεγάλη δασική έκταση. Εκατοντάδες άτομα απεγκλωβίστηκαν από την εθνική οδό, όπου αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία, και εκκενώθηκαν 4 οικισμοί, ξενοδοχεία και παιδικές κατασκηνώσεις.

Πολλές πυροσβεστικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης. Συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος Στέφανος Κολοκούρης. Μεγάλη η συνδρομή και της αστυνομίας, των εθελοντών, των ανθρώπων της περιφέρειας και του δήμου. Σύμμαχος στην κατάσβεση η άπνοια που επικρατεί σήμερα.

Ανοιχτοί οι δρόμοι σε παλαιά και νέα εθνική οδό. Για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο από το Λαμπίρι προς την Ανω Ζήρια.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν 16 άνθρωποι, η πλειοψηφία με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας τους. Ένας κάτοικος υπέστη εγκαύματα στο χέρι στην προσπάθειά του να προστατευσει το σπίτι του.

Αχαΐα: Μικροεστίες & καταστροφές — Στο Λαμπίρι επικεντρώνονται οι προσπάθειες

“H σημερινή πολύ βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς στην Αχαΐα είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης προσπάθειας της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και όλων των δυνάμεων. Κατορθώσαμε να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Την περιορίσαμε στις χθεσινές της διαστάσεις και είμαστε βέβαιοι ότι με τη μάχη που δίδεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω” είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

“Κυρίως κατορθώθηκε να δοθεί στην κυκλοφορία χθες βράδυ η νέα Εθνική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αφού πρώτα οι αστυνομικές δυνάμεις διασφάλισαν την ασφάλεια των οδηγών κυρίως στις σήραγγες όπου η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω του καπνού”, σημείωσε.

Επτά άνθρωποι παραμενουν νοσηλευόμενοι – Είκοσι σπίτια κάηκαν

Aποκαρδιωτική η εικόνα σε μια απο τις ομορφότερες περιοχές του νομού Αχαΐας.

Διαβάστε επίσης Αχαΐα: Η έκταση της καταστροφής μέσα από δορυφορικές εικόνες

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του δημάρχου Αιγιαλείας, Δ. Καλογερόπουλου έχουν καεί περίπου 10 σπίτια στην Ανω Ζήρια.

Ζημιές υπάρχουν σε Λαμπίρι και Καμάρες, κυρίως σε αυλές και αποθήκες, στάχτη έγιναν πολλές καλλιέργειες, και τεράστια δασική έκταση. Χθες χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός 116 ατόμων με τη συνδρομή και του Λιμενικού, καθώς εκκενώθηκαν οικισμοί, ξενοδοχεία και παιδικές κατασκηνώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα.

Οπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Πάτρας η φωτιά διέσχισε κυριολεκτικά τον οικισμό της Ανω Ζήριας, όπου η κατάσταση ακόμα και σήμερα είναι αποπνικτική και επιτρέπεται εκεί μόνο η παρουσία της Πυροσβεστικής προκειμένου να επεμβαίνουν όπου αντιλαμβάνονται μικροεστίες. Η μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα συνεχίστηκε όλο το βράδυ. Οι κάτοικοι που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πέρασαν τη νύχτα σε συγγενείς ή σε χώρους που διέθεσε ο δήμος Αιγίου.

Στο νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

Επτά εξ αυτών –έξι πολίτες και ένας λιμενικός– παραμένουν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση της υγείας τους πάντως δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιποι αποχώρησαν.

Στο γενικό νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας (Πάτρα) διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήριας. Σύμφωνα με την 6η Υ.ΠΕ., υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΕΡΤ Πάτρας – Ρεπορταζ Μ. Βασιλάκης, Αθ. Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος