AIDS: 40 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου – Παραμένει η προκατάληψη δηλώνει ο Μάριος Λαζανάς (video)

Σαράντα χρόνια πέρασαν από την εμφάνιση του HIV, δηλαδή του Ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Από την έναρξη της επιδημίας, 79,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 36,3 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με τον φονικό ιό. Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS μίλησε στην ΕΡΤ ο Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS για το τι έχει αλλάξει έκτοτε.

«Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μια δημοσκόπηση στην Ελλάδα και τα ευρήματα είναι συνταρακτικά. Το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η λοίμωξη από τον HIV είναι επικίνδυνη νόσος και ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται από τις τουαλέτες, από τις αγκαλιές, από τα ποτήρια, από τα κουνούπια», δήλωσε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγο, επισημαίνοντας οι απαντήσεις αυτές  δεν είναι μόνο λόγω έλλειψης ενημέρωσης αλλά και προκατάληψης.

«Όταν το 29% πιστεύει ότι τα άτομα με HIV λοίμωξη είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, όταν το 28% δεν μπορεί να δουλεύει σε χώρους όπως η εστίαση και το 64% δεν θα τους έκανε ποτέ φίλους ή παρέα, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η ενημέρωση πρέπει να επιταθεί», τόνισε ο κ. Λαζανάς.

Και όπως επισήμανε ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του για την ενημέρωση για το AIDS, «υπάρχουν στην Ελλάδα δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν επιχειρήσεις που απέλυσαν άτομα με HIV λοίμωξη. Ο ένας κατέφυγε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώθηκε μεν αλλά η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν άρθηκε ποτέ».

40 χρόνια μετά [1981 – 2021] – AIDS: H ιστορία

Για την σημαντική πρωτοβουλία, τη δημιουργία λευκώματος με τίτλο « 40 χρόνια μετά [1981 – 2021] – AIDS: H ιστορία» μίλησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λαζανάς, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξασφάλισαν ασφαλή μετάγγιση αίματος.

Προϊόν πολύμηνης έρευνας και τεκμηρίωσης των στοιχείων της επιδημίας του HIV το λεύκωμα καταγράφει χρόνο – χρόνο, τα κύρια γεγονότα που απασχόλησαν την διεθνή κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία, τα τελευταία 40 χρόνια.

Παράλληλα υπάρχει και αναφoρά στην πορεία του HIV στον κόσμο πριν από το 1981, αλλά και για την ερχόμενη δεκαετία (2021 – 2030), στην οποία εκφράζεται η βούληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για οριστική εξάλειψη του AIDS.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος