Συνάντηση πρωθυπουργού αγροτών με θετικό πρόσημο: Ζητούν αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις – Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Σύνοψη
  • Μητσοτάκης: Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα – Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ
  • Αυγενάκης: Προβλέπεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη μελέτη των Ολλανδών

Έμφαση στη θεσμοθέτηση της κυβερνητικής δέσμευσης για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους με ορίζοντα δεκαετίας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή του συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Θεσσαλίας. Ταυτόχρονα επικέντρωσε στην επόμενη ημέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και το master plan για τα έργα ανάπλασης και αποκατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο. Θετικό γεγονός χαρακτήρισαν τη συνάντηση οι αγρότες, επισημαίνοντας ότι επιμένουν στα αιτήματα που έθεσαν.

«Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δίωρη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών.

Οι Θεσσαλοί αγρότες σε συνέχεια της τρίτης συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησαν αντιπλημμυρικά έργα, αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδημάτων τους και τόνισαν την ανάγκη αποκατάστασης της ρευστότητας, ενώ έγινε ειδική αναφορά και στη λίμνη Κάρλα, με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να ζητούν εγγυημένο εισόδημα για τους αγρότες εκείνους που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις του λόγω της υπερχείλισης. Οι ίδιοι ζητούν και διαχείριση υδάτων για να μην «ερημοποιηθεί» η Θεσσαλία.

«Μιλήσαμε για την πρόταση της ολλανδικής εταιρείας που αφορά το βαμβάκι στη Θεσσαλία. Δώσαμε κάποια στοιχεία, νομίζω, τα οποία τα αποκόμισε ο πρωθυπουργός και με το επιτελείο του θα τα εξετάσει και θα είμαστε πάλι σε ένα διάλογο μαζί του, γιατί για μας είναι κόκκινη γραμμή το βαμβάκι, όσον αφορά στη Θεσσαλία. Είχε πιο θετικό αποτέλεσμα, γιατί σήμερα είχαμε το περισσότερο χρόνο στο να κάνουμε ένα διάλογο με στοιχεία και μία αξιολόγηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλία. Δεν πρέπει να το αφήσουμε» είπε ο Ευθύμιος Φωτεινος πρόεδρος Διεπαγγελματικης Οργάνωσης Βάμβακος.

Ο Παύλος Σατολιας Προέδρος  της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Καρλας, που είναι εκτός καλλιέργειας. «Πρέπει άμεσα υπάρχει να πρόνοια ώστε τα χωράφια να γίνουν παραγωγικά και να έχουν εγγυημένο εισόδημα για να μείνουν στον τόπο τους» είπε.

Στο μεταξύ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews έκανε λόγο για άμεσες ενισχύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στους πληγέντες.

Για τις ενισχύσεις των αγροτών, σημείωσε συγκεκριμένα:

«Μόνο οι ενισχύσεις, άμεσες και έμμεσες, των αγροτών, είναι περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε μισό δισ. είτε από τον ΕΛΓΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ενεργοποιήσει, είτε από την κρατική αρωγή. Περίπου μισό δισ. έχει μέχρι αυτή την ώρα έχει δοθεί στους αγρότες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους. Όμως έρχεται περίπου άλλο ένα δισ. που ακολουθεί την πορεία των ενισχύσεων των αγροτών (…) Τα 40 και πλέον εκατομμύρια που έχουμε δρομολογήσει για τα πρώτα δύο χρόνια ως αποζημίωση, ως ενίσχυση των ανθρώπων αυτών, να κατευθυνθούν με δίκαιο τρόπο στους έχοντες κτήματα που βρίσκονται κάτω από το νερό».

Κομισιόν: Νέες προτάσεις αποστέλλει στα κράτη μέλη για την ΚΑΠ με περισσότερες διευκολύνσεις και εξαιρέσεις από υποχρεώσεις

Στο μεταξύ, νέες διευκολύνσεις για τους αγρότες αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο μάλιστα τις φυσικές καταστροφές.

Βασικός πυλώνας αναμένεται να είναι οι καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα παρέκκλισης των αγροτών. Επίσης, η δυνατότητα να παρεκκλίνουν από υποχρεώσεις εάν αυτές έχουν περισσότερες συνέπειες αντίο να βοηθούν. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η ακύρωση της απαίτησης για διατήρηση 4% αρόσιμης έκτασης υπό αγρανάπαυση ή διάτηρησης με μη παραγωγικά στοιχεία, αλλά και εξαιρέσεις για γεωργικές εκτάσεις μέχρι 10 εκτάρια. Αντί γι’ αυτό η πρόταση θα κάνει λόγο για εθνικά οικολογικά προγράμματα με εθελοντική εφαρμογή με οικονομική ενίσχυση για τους αγρότες, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη βιοποικιλότητα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews Ειρήνη Ζαρκαδούλα αυτές οι προτάσεις δεν σημαίνει ότι θα περάσουν όλες και ακριβώς έτσι. Χρειάζεται συζήτηση και ζύμωση. Όμως φαίνεται διάθεση να κινηθούν γρήγορα τα πράγματα.  Συζήτηση για το αγροτικό θα γίνει και στη Σύνοδο Κορυφής, όμως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Επιτροπή η οποία μέσα από προτάσεις που θα συζητιούνται εν συνεχεία σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων θα προσπαθήσει με τα κράτη-μέλη να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί σε επιπλέον πρωτοβουλίες και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους αγρότες.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης με αγρότες: Δρομολογήθηκε η δέσμευση για χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα – Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην ΚΑΠ

Αυγενάκης στο ΕΡΤNews για Θεσσαλία: Προβλέπεται αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη μελέτη των Ολλανδών – Τι μελετά η κυβέρνηση

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Βαγγέλης Μητρούσιας – Δημήτρης Γκάτσιος | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος