Άγριο bullying σε βάρος 15χρονου: Στο προσκήνιο και παλαιότερες καταγγελίες – Τι ανακοίνωσε το σχολείο

Αναβρασμός επικρατεί, στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα του ιδιωτικού γυμνασίου στο Ψυχικό όπου έλαβε χώρα το άγριο bullying σε βάρος 15χρονου, τον οποίο έδεσαν με πετονιά στο λαιμό και στα χέρια, ομάδα έξι μαθητών. Το παιδί επέστρεψε στα μαθήματα του, όπως και αυτοί που έκαναν το bullying. Στο στόχαστρο των αρχών όμως βρίσκονται καταγγελίες και για παλαιότερα περιστατικά εκφοβισμού στο συγκεκριμένο σχολείο.

Σήμερα σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση των ιδιωτικών Σχολείων αναφέρει πως «δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, αποφεύγοντας να παρέμβει σε μια διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει, ακολουθώντας αυστηρά τη σχολική νομοθεσία», πως έχει ολοκληρωθεί η λήψη καταθέσεων των εμπλεκομένων μαθητών και των γονέων τους καθώς και εκπαιδευτικών και το θέμα περνά στον Σύλλογο Διδασκόντων του συγκεκριμένου Γυμνασίου, την ερχόμενη Τρίτη 11 Απριλίου, όπου έχουν κληθεί  και οι εμπλεκόμενοι μαθητές με τους γονείς τους, ενώ προχωρά και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ζήτησε και η Διοίκηση από την Εκπαιδευτική Διεύθυνση της Περιφέρειας, ώστε να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε επίσης Μάστιγα το μπούλινγκ στα σχολεία – Σοκάρουν τα στατιστικά παραβατικότητας ανηλίκων

Σκηνικό βίας

Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχουν παιδιά που κυκλοφορούν με μαχαίρια, ενώ οι δράστες απειλούν τους συμμαθητές τους να μη μιλήσουν.

«Στην τάξη μου έχει βγει σουγιάς και παίζουν ξύλο κάτι παιδιά με σκοπό να φοβόμαστε» περιγράφει μαθήτρια, ενώ μητέρα άλλης μαθήτριας όπως ανέφερε μιλώντας στον Αντ1 «υπάρχει μαθητής αυτή τη στιγμή, που κυκλοφορεί με πεταλούδα- μαχαίρι. Οι καθηγητές και οι διευθυντές το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Πάνε και απειλούν τα παιδιά, ότι ‘μην τολμήσεις και μιλήσεις και μην πεις τι έγινε γιατί θα δεις τι θα πάθεις’».

«Ξέρουμε για περιπτώσεις εκφοβισμού, αλλά όχι σε τέτοια, σε τέτοιο επίπεδο» λεει άλλος μαθητής.

Ο 15χρονος, που προσπαθεί να ξεπεράσει τα όσα έζησε, δεν είναι η πρώτη φορά που είχε υποστεί εκφοβισμό μέσα στο σχολείο.«Έχουνε ξανακάνει και στο ίδιο παιδί και σε άλλα παιδιά σχολικό εκφοβισμό» λέει μαθήτρια . «Πιο παλιά για πλάκα κάποιοι το έκαναν, με το παιδί μίλαγα, του έκαναν κάποια σχόλια τα οποία δεν ήταν ωραία» λέει άλλος μαθητής.

Ο 15χρονος που υπέστη τη βία προσέρχεται κανονικά στο σχολείο όπως και οι τέσσερις μαθητές που του άσκησαν μπούλινγκ ενώ κάποιοι από αυτούς τον προσέγγισαν και είχαν σύντομη συνομιλία. «Όλοι ήρθαν και αυτοί που το έκαναν και το παιδί (…) του λέω τι κάνεις, μου λέει καλά είμαι, του λέω πώς έγινε τώρα αυτό… προσπάθησε να μου εξηγήσει. Μου λέει καλά είμαι τώρα ό,τι έγινε – έγινε (…) Δεν πολυμιλάνε τώρα αυτοί, αλλά τους είδα μιλήσαμε, είπαμε μια καλημέρα ένα γεια» λέει μαθητής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ άτομο από το οικογενειακό περιβάλλον του 15χρονου, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ανήλικος. «Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη νομική. Το παιδί συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο κανονικά. Η ζωή συνεχίζεται και τα προβλήματα είναι για να τα ξεπερνάμε. Αυτή είναι η δική μας στάση ζωής» λένε.

Όπως ξεκαθαρίζει ο Σπύρος Δημητρίου δικηγόρος οικογένειας 15χρονου «σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα θα διερευνηθούν όχι μόνο οι ποινικές ευθύνες των παιδιών, οι οποίοι φέρονται να είναι οι δράστες, του αποτελέσματος των βαρύτατων σωματικών κακώσεων που υπέστη το παιδί, αλλά θα διερευνηθούν ποινικές ευθύνες και όλων όσων έχουν την εποπτεία των ανηλίκων δραστών, όπως και τυχόν ευθύνες του περιβάλλοντος και της ασφάλειας που τυχόν παρείχε ή δεν παρείχε το περιβάλλον αυτό στο οποίο έλαβε χώρα η πράξη αυτή».

 «Παιχνίδι» ήταν λένε καθηγητές

Το σχολείο επισκέφθηκε ψυχολόγος, ενώ οι καθηγητές αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το τι ακριβώς συνέβη, χαρακτηρίζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν… «παιχνίδι».
«Οι δάσκαλοι τούς είπαν ότι υπάρχει ένα περιστατικό, ένα «παιχνίδι», έτσι το χαρακτήρισαν, μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου» είπε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 μαθήτρια.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Φιλεκπαιδευτικής εταιρίας μετά το άγριο περιστατικό bullying

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρμόδιες πειθαρχικές, διωκτικές και εισαγγελικές αρχές θα διερευνήσουν με τον πλέον εξονυχιστικό τρόπο τα όσα συνέβησαν και θα αποδώσουν τις ανάλογες ευθύνες, πειθαρχικές και ποινικές» ανακοίνωσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου.

Ρεπορτάζ:  Κάτια Νιάκαρη , Κώστας Παπαδόπουλος, Κώστας Νούσης, Μαριαλένη Τσουβελεκιδη

Κόπτσης για bullying: Μετά το Πάσχα η πλατφόρμα για άμεσες καταγγελίες από γονείς και μαθητές

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην έξαρση που παρουσιάζουν τέτοιου είδους φαινόμενα, και στην πλατφόρμα για άμεσες καταγγελίες από γονείς και μαθητές η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά το Πάσχα. Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την βία που έχει ήδη περάσει από τη Βουλή: «Είναι ένας ψηφιακός κόμβος, όπου έχουμε εργαλεία και υπηρεσίες δικτύωσης, έχουμε επιμορφωτικό υλικό, έχουμε ένα σύστημα επιμόρφωσης – για να επιμορφωθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, κυρίως τα στελέχη στην αρχή – έχουμε καλές πρακτικές για να εμφανίζονται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και να υιοθετούνται.

Στην πλατφόρμα μπορούν να μπαίνουν μαθητές είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, οι δε γονείς μόνο επώνυμα και να καταγράφουν το περιστατικό βίας και αυτό αυτομάτως να πηγαίνει στην ομάδα δράσης του σχολείου και παράλληλα και στην Ομάδα Δράσης σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, δηλαδή σε 116 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Θα λειτουργήσουμε αμέσως μετά το Πάσχα, άρα ακόμα δεν υπάρχει πλατφόρμα αυτή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος