Αγώνας δρόμου για ενεργειακή επάρκεια

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή ασφάλεια στη μετα-λιγνίτη εποχή. Στο πλαίσιο αυτό δοκιμάζονται τεχνολογίες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και ταυτόχρονα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με το χερσαίο τμήμα της χώρας.

Τη δεκαετία του 1950 η Ευρώπη βάσισε το οικονομικό της θαύμα στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές τη βιομηχανία.Όλο αυτό τώρα αλλάζει και, μέχρι το 2050 , το κάρβουνο, ελέω κλιματικής αλλαγής, βγαίνει τελείως από τον ενεργειακό χάρτη.

Η Ελλάδα θα κατεβάσει τους διακόπτες των λιγνιττικών σταθμών το 2023 και η διάδοχη κατάσταση θα πρέπει να διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια. Εδώ αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο οι ανανεώσιμες πηγές. Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική . Η ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές θα μεταφέρεται μέσω υποβρυχίου καλωδίου στην ηπειρωτική χώρα. Το έργο θα δανειοδοτηθεί με 200 εκ ευρώ από την ΕΤΕπ.

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει για το πιλοτικό σχέδιο αποθήκευσης, όμως η υλοποίηση θα πρέπει να περιμένει λίγους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο από το Υπ. Ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος