Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το υπουργείο Ενέργειας για την ενεργειακή ασφάλεια στη μετα-λιγνίτη εποχή. Στο πλαίσιο αυτό δοκιμάζονται τεχνολογίες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας και ταυτόχρονα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με το χερσαίο τμήμα της χώρας.
Τη δεκαετία του 1950 η Ευρώπη βάσισε το οικονομικό της θαύμα στον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές τη βιομηχανία.Όλο αυτό τώρα αλλάζει και, μέχρι το 2050 , το κάρβουνο, ελέω κλιματικής αλλαγής, βγαίνει τελείως από τον ενεργειακό χάρτη.
Η Ελλάδα θα κατεβάσει τους διακόπτες των λιγνιττικών σταθμών το 2023 και η διάδοχη κατάσταση θα πρέπει να διασφαλίζει ενεργειακή επάρκεια. Εδώ αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο οι ανανεώσιμες πηγές. Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική . Η ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές θα μεταφέρεται μέσω υποβρυχίου καλωδίου στην ηπειρωτική χώρα. Το έργο θα δανειοδοτηθεί με 200 εκ ευρώ από την ΕΤΕπ.
Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει για το πιλοτικό σχέδιο αποθήκευσης, όμως η υλοποίηση θα πρέπει να περιμένει λίγους μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο από το Υπ. Ενέργειας.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος